Сьогодні багато людей прагнуть замінити цукор на фруктозу, вважаючи її кориснішою. Проте дієтологи попереджають: фруктоза у великих кількостях шкідлива. Захоплення цим продуктом може привести до серцево-судинних захворювань і діабету, говорить звіт в журналі Nutrition. В той же час багато виробників продуктів і напоїв використовують цей підсолоджувач, що посилює ситуацію.
За словами фахівців Медичного коледжу Джорджії, людині, що часто вживає продукти з фруктозою, звичайної солодкості вже стає мало. Вона все більше налягає на фруктозу, чим підриває своє здоров`я.
Аналіз 559 підлітків 14-18 років виявив зв`язок раціону, багатого фруктозою, і високого тиску, рівня цукру, інсулінової резистентності і запальних чинників, пов`язаних з хворобами судин і серця.
Також активне споживання фруктози призводило до зниження концентрації «корисного холестерину», що захищає серце, і наростання жирової тканини за типом вісцелярного ожиріння. А це ще один чинник ризику.
Учені нагадують: фруктоза по-іншому переробляється в організмі в порівнянні з іншими цукрами. Також при розкладанні виходять шкідливі побічні продукти, що робить її небезпечнішою.