Лавровий лист давно відомий як приправа, без якої не може обійтися жодна господиня. Проте не всім відомо, що лист лавра має низку корисних властивостей, які так цінуються не тільки в народній, але і в традиційній медицині, пишуть російські ЗМІ.

Відвар лаврового листя: застосування

Листя лавра володіють унікальним хімічним складом: ефірні олії, різні мікроелементи, дубильні речовини і фітонциди з антибактеріальними властивостями. Саме тому в медицині лавровий лист застосовують як протизапальний, протимікробний та ранозагоювальний засіб. Завдяки органічним кислотам, що містяться в листі лавра, рослину використовують як природне заспокійливе і стимулятор імунітету.

Відео дня

На основі лаврового листа виготовляють мазі, креми і мило, проте частіше все ж використовують відвар лаврового листа. Так як лавровий лист сприяє розчиненню і виведенню з організму надлишку солей, відвар з нього широко застосовується в цілях очищення організму.

Як приготувати відвар лаврового листя

Для приготування цілющого лаврового відвару необхідно всього близько 30 листочків. Найкраще залити в термосі листя киплячою дистильованою або ж фільтрованою водою, потім відвар лаврового листя необхідно настоювати протягом ночі. За програмою очищення організму відвар з листя лавра п’ють 3 дня невеликими ковтками. На час прийому відвару слід виключити з раціону м’ясні продукти, а замість цього споживати більше овочів. Від спиртного також рекомендується утриматися. Весь курс можна повторити через тиждень, проте потім роблять перерву на півроку. Протипоказаний лавровий лист вагітним і годуючим жінкам.

При харчових отруєннях, підвищеному цукрі крові або гострих респіраторних захворюваннях в якості імуностимулятора застосовують відвар лаврового листа з меншою концентрацією. Для його приготування у двох склянках води необхідно прокип’ятити на повільному вогні одну або дві столові ложки подрібненого листя протягом 15 хвилин. Потім отриманий відвар слід процідити і пити за 15 хвилин перед їжею.

Відвар лаврового листя для імунітету

Відваром з лаврового листя зміцнюють імунітет, тому багато проводять курс лікування приблизно два – три рази на рік. Однак для тих, хто схильний до закрепів рекомендується в цей період включити в свій раціон якомога більше продуктів, збагачених клітковиною.

Лавр допомагає зміцнювати організм не тільки всередині, а й зовні. Відвар лаврового листя отримав широке поширення при лікуванні себореї. У таких випадках змочений у воді лавровий лист прикладають до ураженої ділянки шкіри приблизно на 50 хвилин. Такий компрес також застосовують при будь-яких інших запаленнях на шкірі, ревматизмі, захворюваннях трійчастого нерва.

При кашлі лавр використовують як гірчичник. Ті хто страждає від безсоння, вегетосудинної дистонії, неврозів можуть приймати ароматичні ванни. Незамінний і дуже популярний відвар лаврового листа в лазні, де саме повітря наповнюється специфічним ароматом і цілющими фітонцидами.

Лавровий лист доступний кожному, однак перед його застосуванням необхідна консультація фахівця, який допоможе правильно скорегувати й доповнити курс лікування.