Вчені помітили, що не всім тяжко хворим допомагає ШВЛ / gre4ka.info

В ході масштабного дослідження були проаналізовані результати лікування тяжко хворих пацієнтів з коронавірусом у місті Нью-Йорк. Як виявилося, що 88% тих, кого підключали до систем штучної вентиляції легень, помирали.

Про це пише Bloomberg, додаючи, що всього вчені проаналізували 2600 випадків, коли зараження коронавірусом викликало тяжкі ускладнення. Всі пацієнти, випадки яких були проаналізовані в ході дослідження, потрапили до 12 лікарень в Нью-Йорку і на Лонг-Айленді в період з першого березня до 4 квітня. Загалом, 553 пацієнти або 21% тих, чиї випадки оцінювалися в ході дослідження, померли. Але серед 12% людей, які були в такому тяжкому стані, що їх підключили до апаратів ШВЛ, смертність складала 88%.

Читайте такожЛікар для Politico про пандемію коронавірусу: "Я працюю в швидкій і налякана"

Відео дня

Кількість смертей виявилася особливо страшною серед людей, старших за 65 років, яких підключили до машин штучної вентиляції легень. Лише 3% таких хворих на COVID-19 виживали. При цьому, серед чоловіків рівень смертності вищий, ніж серед жінок.

За відсутності схвалених ліків, апарати ШВЛ лишаються єдиним доступним засобом для лікарів у відділах інтенсивної терапії, які працюють з тяжкими випадками пневмонії, спричиненої коронавірусом. Але зростає кількість звітів про те, що лише невеликій кількості пацієнтів, яких підключають до апаратів ШВЛ, насправді одужує. В результаті лікарі ставлять під сумнів використання таких машин для порятунку людей з COVID-19. Вони шукають способи відключати пацієнтів від апаратів по можливості.

Bloomberg зауважує, що визначений вченими рівень смертності не відображає всю картину. Оскільки в їхньому дослідженні були оцінені лише випадки пацієнтів з відомим результатом терапії. Вони або померли, або були виписані. Пацієнти, які досі перебувають в лікарнях, не враховувалися. Остаточний результат лікування був відомий у 2634 випадках, хоча за визначений період в лікарні потрапили 5700 пацієнтів.

Читайте такожУ Києві лікарі б'ють на сполох: у лікарнях закінчуються місця для інфікованих коронавірусом (відео)

Дослідники з організації Northwell Health, які брали участь в дослідженні, визнали неоднозначність застосування машин ШВЛ у порятунку пацієнтів з COVID-19. Однак, вони пояснили, що їхні висновки спираються виключно на спостереження. І така природа дослідження не дозволяє зробити остаточне рішення про доцільність використання апаратів штучної вентиляції легень.