ВООЗ склала перелік експериментальних вакцин проти COVID-19 / ілюстрація / REUTERS

Всесвітня організація охорони здоров'я не включила зареєстровану Росією вакцину проти коронавірусу до переліку тих, які перебувають на завершальному етапі випробувань.

Про це повідомляє The Associated Press.

Читайте такожScience: Росія не скоро зможе користатися своєю вакциною

Відео дня

Разом з тим, ВООЗ включила 9 експериментальних вакцин проти COVID-19 до механізму інвестування Covax facility. Ініціатива дозволяє країнам інвестувати у розробку кількох вакцин для отримання раннього доступу, при цьому теоретично забезпечуючи фінансування країн, що розвиваються.

"Ми не маємо достатньої інформації на цей час для ухвалення рішення (щодо російської вакцини - ред.), - наголосив старший радник генерального директора ВООЗ Брюс Ейдвард. - Зараз ми ведемо перемовини з Росією, щоб отримати додаткову інформацію та зрозуміти стан цього продукту, випробування, які були здійснені, а також можливі наступні кроки".

Вакцина проти коронавірусу: дані станом на 14 серпня

  • 11 серпня президент РФ Володимир Путін заявив, що в Росії, не дочекавшись третьої фази випробувань, зареєстрували першу вакцину від коронавірусу, а його доньці вже зробили щеплення.
  • У Німеччині розкритикували заяву про створення російської вакцини, назвавши схвалення вакцини без третьої фази випробувань "ризикованим експериментом на людях". 
  • В українському МОЗ зазначили, що наразі не можна сказати, чи буде російська вакцина від COVID-19 ефективною, безпечною та придатною для масового використання, адже РФ не провела третьої фази клінічних випробувань, вкрай важливої для обґрунтування застосування препарату на людях.  
  • Наголосимо, реєстрація препарату до завершення фази III має високі ризики. Адже саме під час цієї фази отримують основні докази ефективності, а також збирають інформацію про небажані реакції, які препарат може викликати у окремих груп пацієнтів: осіб з ослабленим імунітетом, людей, що мають супутні захворювання тощо.
  • У світі діє понад 170 проєктів, у яких дослідники розробляють вакцину від коронавірусу. Над розробкою працюють провідні фармацевтичні компанії та наукові інститути в Німеччині, Великої Британії, Франції, США, Китаї та інших країнах.