Ілюстрація / REUTERS

У багатьох пацієнтів коронавірус вражає не тільки дихальну систему, але і нервову – тимчасову втрату смаку або нюху визнали специфічними симптомами COVID-19 ще в середині березня.

Як пише Оbozrevatel з посиланням на ВВС, з носоглотки вірус здатний проникати безпосередньо в мозок, а це своєю чергою може спровокувати цілий ряд ускладнень і порушувати нормальну роботу практично будь-якого органу.

Читайте такожЧерез мутації коронавірусу розробка вакцини може затягнутися - ВООЗ (відео)

Відео дня

Список можливих супутніх захворювань величезний: від проблем з травленням і закупорки судин до серцевої недостатності та енцефаліту (запалення мозку).

У списку описаних ускладнень COVID-19, з якими медикам довелося зіткнутися на практиці, є і хвороби шлунково-кишкового тракту, і проблеми з серцем, і порушення згортання крові.

Але і нервову систему вірус може вражати дуже по-різному. Зокрема, як побічні ефекти COVID-19 описані декілька випадків енцефаліту, а також синдрому Гійєна-Барре: імунна система пацієнта починає атакувати власні нервові клітини, що призводить до м'язової слабкості, а у важких випадках – до паралічу.

Однак в основному неврологічні розлади спостерігаються все ж у важких хворих. У таких випадках ці симптоми іноді залишаються навіть після одужання пацієнтів від COVID-19.

У виданні зазначають, що порушити роботу нервової системи вірус може побічно, шляхом надмірної активізації імунної системи (так званий цитокіновий шторм), так і безпосередньо. Це з'ясувалося в результаті розтину тіл загиблих від COVID-19. Вірусні частинки у жертв були виявлені, в тому числі, і в головному мозку. Є версія, що інфекція потрапляє туди з дихальних шляхів через нюхові рецептори в носі.

За попередніми даними, складність хвороби, чимало її симптомів, а можливо, і сама ймовірність зараження досить сильно залежать від генетичних факторів, тобто – від спадковості.

Як повідомляв УНІАН, раніше лікар-імунолог, алерголог Олег Назар заявив, що люди, які страждають від сезонної алергії, більшою мірою схильні до ризику зараження коронавірусом.

Читайте також: