У ВООЗ висловилися проти бустерної дози вакцини \ фото УНІАН, Мусієнко Владислав

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) заявила, що до цих пір залишається неясним, чи дуже необхідні бустерні дози вакцини тим, хто вже був повністю вакцинований, для захисту від варіанту "Омікрон", і закликала багаті країни не поспішати витрачати дози, щоб не посилювати нерівний доступ до вакцин.

"У міру того, як ми наближаємося до розуміння того, якою буде ситуація з "Омікроном", існує ризик, що в багатих країнах буде надлишок вакцин, а в бідних їх не вистачить навіть на перший укол", - попередила глава відділу ВООЗ з вакцин Кейт О'Брайен, передає Бі-бі-сі.

Її коментар послідував після того, як були опубліковані перші попередні лабораторні дослідження "Омікрона". Вони показали, що для отримання такого ж рівня захисту від "Омікрону", як від вихідного штаму, необхідні не дві, а три дози вакцини Pfizer.

Відео дня

Читайте такожГендиректор ВООЗ заявив, що "Омікрон" може вплинути на хід пандемії коронавірусу

О'Брайен сказала, що ВООЗ зараз вивчає отримані дані. "Дійсно, може виявитися, що додаткові дози мають значення для забезпечення додаткового захисту від "Омікрону", але поки занадто рано говорити про це", - заявила Кейт О'Брайен.

За її словами, в останні два місяці світ тільки почав усувати несправедливість в доступі до вакцин, коли все більше партій відправляється в бідні країни, де багато людей з груп високого ризику і медичні працівники все ще не отримали жодної дози вакцини.

Глава відділу ВООЗ з вакцин попередила, що якщо багаті країни почнуть накопичувати вакцини виключно для своїх громадян, це тільки продовжить пандемію.

"Там, де люди не вакциновані, будуть з'являтися нові штами і поширюватися по всьому світу. І триразова вакцинація одних, поряд з повною відсутністю щеплень у інших, з епідеміологічної точки зору ніяк не зупинить поширення вірусу", - попередила вона.

Вас також можуть зацікавити новини