Батьки не вірять у самогубства своїх дітей-строковиків / фото УНІАН

Після історій про "дідівщину" у частині 3021 Нацгвардії в Дніпрі, де минулого тижня Артемій Рябчук розстріляв людей, рідні розповідають про підозрілі смерті своїх дітей у різних військових частинах. 

Батьки строковиків розповіли про вбивства, які слідство називає самогубствами. А в Нацгвардії запевняють, що батьки просто не приймають смерті своїх дітей, йдеться в сюжеті ТСН.

Одна з історії - 24-річного нацгвардійця Ігоря Гагіна, який служив у Павлограді. Він помер у 2018 році, версія слідства - самогубство. А от мати військового розповідає про те, що на носі сина було видно сліди від чобота, а на чолі - відбиток від приклада автомата. Лариса Гагіна каже, що перед загибеллю в Ігоря був конфлікт з офіцером, він нібито й приходив до сина перед смертельним пострілом. Ба більше, їм військовий капелан заборонив відкривати труну, та вони все одно це зробили.

У Нацгвардії розповіли про 11 випадків самогубств серед строковиків за останні 4 роки. Після бійні в Дніпрі на "Південмаші" батьки шістьох з них звернулися до журналістів, адже впевнені, що їхніх дітей убили.

Читайте такожМати "дніпровського стрільця" не хоче повертатися з Росії - ЗМІ

Керівник служби психологічного забезпечення головного управління Нацгвардії В'ячеслав Олійник каже, що строковики справді наклали на себе руки - чи то через фінансові труднощі, чи то через проблеми в родині. У батьків - інші аргументи: вони запевняють, що таких проблем не було.

У четвер, 3 лютого, біля Офісу президента України відбувся "Мітинг справедливості", ініційований родинами, в яких діти загинули внаслідок нестатутних відносин під час проходження військової служби.

Як передає кореспондент УНІАН, на захід зібралися близько 20 учасників акції.

Вони тримали портрети своїх померлих рідних та плакати з гаслами. Зокрема: "Поверніть честь невизнаним героям", "Наших дітей вбили - хто відповідатиме?" та "Влада, покарайте винних".

Як зазначила колишній військовослужбовець Національної гвардії України військової частини 3021 Олена Липовенко, яка нині працює у Національній поліції України в Києві, до неї звернулися військовослужбовці НГУ та батьки військовослужбовців, які "загинули у Збройних силах України, Національній гвардії України".

"Їх зараз налічується понад 4 тисячі", - сказала вона і додала, що йдеться про період з 2014 року.

Липовенко зауважила, що військовослужбовець Нацгвардії Артемій Рябчук "відкрив гнійну рану, яка була дуже багато років, але вже годі мовчати".

"Треба, щоб на рівні президента, на рівні міжнародних омбудсменів велися справи тих військовослужбовців, батьки яких страждають, батьки яких віддали своїх дітей... Коли ця дитина пішла до армії, не важливо, до Збройних сил України чи Національної гвардії України, і цієї дитини просто позбулися, вона зараз не живе", - зазначила вона.

Учасники акції підготували звернення до президента України, в якому, зокрема, вимагають створити незалежну експертно-слідчу комісію щодо розслідування справ загибелі військовослужбовців, які загинули в період з 2014 року по теперішній час.

Також вони наполягають на законодавчому визначенні персональної відповідальності посадових осіб військових формувань, військових учбових закладів, бойових бригад, тощо.

Крім того, учасники акції вимагають внести зміни до Кримінального процесуального кодексу України та затвердити зміни щодо персональної відповідальності слідчих та прокурорів щодо неналежного розслідування кримінальних проваджень.

Вони вимагають також запровадити перевірку, у тому числі, через детектор брехні, для кожного з колишніх та теперішніх керівників військових формувань та підрозділів, військових учбових закладів.

Серед іншого, учасники акції просять забезпечити реєстрацію незалежної громадської організації, до складу якої входитимуть представники з числа родин, чиї рідні загинули, перебуваючи на військовій службі або під час навчання у військових закладах.

Учасники акції наполягають на залученні міжнародних омбудсменів до розслідування та аналізу відповідних справ; просять надати юридичний статус громадському об'єднанню та надати дозвіл контролювати досудове розслідування кожної справи.

Вони також просять створити по кожному кримінальному провадженню незалежну слідчу групу з незалежних експертів.

Крім того, вони просять президента взяти на особистий контроль питання щодо розслідування кримінальних проваджень, які стосуються загибелі військовослужбовців, незалежно від їх кваліфікації, та притягнення винних та причетних осіб до відповідальності.

Розстріл солдатів на "Південмаші" у Дніпрі - що відомо

Вранці 27 січня у Дніпрі, на території "Південмашу", 20-річний нацгвардієць Артемій Рябчук розстріляв п'ятьох людей та п'ятьох поранив. Він утік з місця злочину, та невдовзі був затриманий. 

Наразі строковику повідомили про підозру за статтями про умисне убивство, дезертирство, викрадення зброє та боєприпасів. Рябчук перебуває у СІЗО без права внесення застави.

Слідство розглядає кілька версій бійні, зокрема, нестатутні відносини.

Також розпочато кримінальне провадження за фактом службової недбалості керівництва Нацгвардії.

Вас також можуть зацікавити новини: