Ілюстрація REUTERS

Народні депутати України зареєстрували законопроект, який передбачає право Рахункової палати проводити щорічні аудити діяльності Фонду соціального страхування України на предмет ефективності використання бюджетних коштів.

Про це на брифінгу повідомив громадський активіст, експерт з соціальних питань Євген Ковальов.

Читайте такожКабмін визначився з новим директором Фонду соцстраху

Відео дня

"Уже подано законопроект, в якому міститься перевірка Фонду соцстрахування Рахунковою палатою, чого до цього ніколи не було, оскільки раніше, для того щоб перевірити Фонд на предмет ефективності використання коштів, потрібно було, щоб правління подало відповідний запит до Рахункової палати. На жаль, такого не було, була єдина перевірка аудиторською службою в 2016 році, коли було встановлено неефективне використання 37 млн грн. Тому народні депутати подали законопроект, який надає право Рахунковій палаті проводити щорічний аудит Фонду соцстраху", - сказав Ковальов.

Він додав, що депутати ініціювали законопроект про зміну системи корпоративного управління Фондом соцстраху, про впровадженя електронних декларацій для членів правління Фонду, а також про впровадження міжнародних стандартів фінансової звітності (МСФЗ) для Фонду соцстрахування.

Як повідомляв УНІАН, 24 січня Кабінет міністрів України затвердив кандидатуру Олени Думи на пост керівника виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України, призначення якої, за словами голови Комітету Верховної Ради з питань соцполітики та захисту прав ветеранів Галини Третьякової, відбувалося з супротивом і скандалами протягом 3 -4 місяців.

У грудні 2019 року заступник міністра соціальної політики Олег Коваль, який тимчасово очолив Фонд соціального страхування України, заявив, що правління Фонду звернеться до Рахункової палати з проханням провести перевірку його діяльності з 1 серпня 2017 до 1 січня 2020 року.

Наприкінці листопада Фонд заявив про припинення виплат застрахованим особам, у той час як Міністерство соціальної політики, яке курирує його, заявило про можливе рейдерське захоплення фонду його колишнім керівником, звільненим за махінації з майном організації і відновленим на посаді рішенням суду.