
Ризото – це традиційна страва італійської кухні, дуже популярна в усьому світі. Готують її з круглозернистого крохмалистого рису особливого сорту з додаванням бульйону. Правильно приготоване ризото має кремову структуру і насичений аромат.
Саме рис і бульйон є незмінними складовими цієї страви, а ось інші інгредієнти можуть варіюватися. Ароматне й ніжне ризото може бути як з морепродуктами, овочами, грибами, курятиною або сиром – залежить від вмісту вашого холодильника і кулінарної фантазії.
Хоча певного рецепту ризото не існує, основне правило – кремоподібна структура і трохи твердуватий усередині рис. Найкращими для цієї страви вважаються такі сорти рису, як "арборіо", "карнаролі", "бальдо" і "віалоне нано". Щоб надати додаткову в’язкість, у рис додають бульйон або воду, і готується різотто при постійному помішуванні.
Ризото по-міланськи
- Рис – 400 г
- Курячий бульйон – 1,5 л
- Сир пармезан – 50 г
- Цибуля ріпчаста – 200 г
- Цибуля-порей – 100 г
- Часник – 2 зубчики
- Шафран – на кінчику ножа
- Помідори – 100 г
- Вершкове масло – 120 г
- Оливкова олія – 50 мл
- Біле сухе вино – 200 мл
- Петрушка – 20 г
- Сіль – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
Розвести в 50 мл окропу дрібку шафрану. Ріпчасту цибулю, часник і порей дрібно порізати.
На суміші масла та олії (100 г вершкового і 50 мл оливкової) обсмажити до майже прозорої м’якості цибулю, додати часник і порей та обсмажити їх до появи часникового аромату. Додати рис і смажити його з овочами 2-3 хвилини. Рис повинен добре просочитися олією.
Влити третину наявного бульйону, біле вино й варити рис, постійно помішуючи. Щойно бульйон закипить, зменшити вогонь, щоб рідина лише злегка булькала. Варити, постійно помішуючи та додаючи бульйон. Через кілька хвилин влити у рис настій шафрану, продовжувати помішувати й доливати бульйон.

Хвилин через 15 можна почати пробувати рис – він повинен бути майже готовий, тільки всередині рисинки мають бути ще трохи тверді. Посолити й поперчити різотто, перемішати його з дрібно нарубаною петрушкою, додати ще трохи бульйону, решту вершкового масла (20 г), варити 2 хвилини, помішуючи.
Зняти з вогню і розкласти по тарілках. Додати в кожну трохи салату з дрібно нарізаних помідорів і цибулі, перемішаних з оливковою олією, й посипати тертим пармезаном.
Ризото з курятиною
- Рис арборіо – 500 г
- Куряче філе (порізане смужками) – 900 г
- Курячий бульйон – 2,5 ст.
- Масло вершкове – 125 г
- Біле сухе вино – 150 г
- Цибуля ріпчаста (дрібно рубана) – 1 шт.
- Шафранові рильця (мелені) – 1 ч.л.
- Сир пармезан (подрібнений) – 55 г
- Сіль і чорний мелений перець – за смаком
- Листочки петрушки – для прикраси
У глибокій сковороді розтопити 55 г масла. Викласти на розігріту сковорідку куряче філе та цибулю, смажити на середньому вогні, помішуючи, близько 8-10 хвилин, до золотистого кольору.
Зменшити вогонь, додати рис і продовжити смажити, помішуючи, 2-3 хвилини.

Додати вино, шафран, сіль і перець. Готувати, помішуючи, поки вино повністю не випарується. Налити в сковороду 1/4 гарячого бульйону і готувати, помішуючи, до випаровування рідини. Додати ще 1/4 бульйону і знову, помішуючи, дочекатися випаровування рідини. Робити так доти, поки не закінчиться весь бульйон і рис не стане кремоподібної структури. Цей процес повинен зайняти близько 25 хвилин.
Подавати ризото з куркою на порційних тарілках, прикрасивши свіжими листочками петрушки і посипавши рештою масла та подрібненим пармезаном.
Різотто з морепродуктами
- Рис – 200 г
- Очищені креветки – 450 г
- Вершкове масло – 3 ст. л.
- Курячий бульйон – 950 мл
- Біле сухе вино – 350 мл
- Цибуля – 1 шт.
- Часник – 4 зубчики
- Лимон – 2 шт.
- Пармезан – 100 г
- Петрушка – кілька гілочок
- Мелений червоний перець – 1 ч.л.
- Сіль – за смаком
У сотейнику розтопіть одну ложку вершкового масла. Наріжте цибулю невеликими кубиками й обсмажте на олії до м’якості. Додайте один подрібнений зубчик часнику і готуйте ще пару хвилин.
Викладіть до овочів рис і, помішуючи, обсмажуйте декілька хвилин. Частинами влийте в сотейник гарячий бульйон і 250 мл вина.
Читайте такожХрусткий, соковитий та ароматний штрудель: як приготувати неймовірний десерт
На іншій сковороді розтопіть решту масла. Додайте три подрібнених зубчики часнику, сік двох лимонів, частину рубаної петрушки та червоний перець і готуйте 2 хвилини, помішуючи.
Викладіть на сковороду креветки, приправити сіллю й обсмажуйте їх на середньому вогні 3-4 хвилини. Влийте вино й доведіть до кипіння.
Додайте до рису креветки разом з соусом, тертий пармезан і добре перемішайте. За необхідності підсолити. Перед подачею посипте ризото подрібненою петрушкою.