На підприємстві розповіли про наслідки, до яких може призвести ухвалення законопроекту №1210 / фото УНІАН

Найбільший в країні металургійний комбінат «АрселорМіттал Кривий Ріг» буде змушений зупинити роботу своєї залізорудної шахти ім. Артема у разі підвищення ренти на видобуток залізної руди згідно із законопроектом №1210, внесеним на розгляд Верховної Ради.

Про це повідомив сьогодні заступник генерального директора комбінату Володимир Ткаченко, виступаючи на засіданні робочої групи комітету Верховної Ради з податкової та митної політики, повідомляє МінПром.

Він зазначив, що пропоновані зміни бази оподаткування при видобутку залізної руди будуть мати негативні наслідки.

Відео дня

«Якщо держава хоче, щоб переробка сировини становила 100% - то вона буде 100%. Але тоді ми будемо змушені скоротити обсяги видобутку залізорудної сировини. У нас є відкриті кар'єри та шахта, ми будемо змушені заморозити її роботу. Зараз там працює більше тисячі осіб», – сказав він.

Як відомо, законопроектом №1210, пропонується не тільки підвищити рентну плату за видобуток залізної руди з 8% до 10%, але і збільшити нижній поріг рентабельності залізорудної сировини з 14-25% до подвійної облікової ставки НБУ – сьогодні це 33%. Також пропонується в якості бази для оподаткування брати вартість товарної продукції (в т. ч. концентрату, агломерату, окатишів із вмістом Fe62-67% замість вартості видобутої руди з вмістом Fe16-30%.

За оцінками консалтингового агентства PricewaterhouseCoopers, у разі прийняття змін до Податкового кодексу України, передбачених законопроектом №1210, частка рентних платежів стосовно комерційного прибутку металургійних підприємств України істотно перевищить аналогічний показник в інших країнах.

Так, частка ренти щодо прибутку в Австралії, Бразилії, Канаді, Казахстані, Індії, Китаї, становить 10,3%. А в Росії – всього 2,5%. В Україні в разі впровадження пропонованих змін до Податкового кодексу вона досягне 22%.