Ідея колективного імунітету від COVID-19 шляхом скасування обмежень не ґрунтується на науковому підході / REUTERS

Концепція колективного імунітету заснована на масовій вакцинації, а не на вільній циркуляції вірусу серед людей.

Про це під час брифінгу заявив глава ВООЗ Тедрос Гебреєсус, передає РБК.

Ідея колективного імунітету полягає в тому, що коли досить велика кількість людей в популяції вже має імунітет, інфекція позбавляється каналів поширення. Через це самі спалахи захворювання швидко сходять нанівець. Наприклад, для формування колективного імунітету проти кору потрібно, щоб антитіла вироблялися у 95% населення, проти поліомієліту - у 80%.

Відео дня

Читайте такожСиндром втрачених душ. Чого коштував італійському Бергамо колективний імунітет проти COVID-19

Згідно з консенсусною думкою фахівців, коефіцієнт поширення коронавірусу COVID-19 при відсутності стримуючих заходів становить 2,5-3. Таким чином, якщо коефіцієнт поширення дорівнює 2,5, то, згідно з цією формулою, для вироблення колективного імунітету має перехворіти 60% населення.

Гебреєсус зазначив, що ця концепція заснована на формуванні імунітету у більшості за допомогою вакцини. Ідея, згідно з якою досягти колективного імунітету можна, якщо дозволити вірусу вільно поширюватися, суперечить етиці та науковому підходу.

"Ще ніколи в історії колективний імунітет не використовувався в якості стратегії боротьби зі спалахом захворювання, не кажучи вже про пандемію. Це проблематично як з точки зору наукового підходу, так і етичної", - сказав глава ВООЗ.

Крім того, нагадав Гебреєсус, у лікарів поки не так багато інформації про імунітет до COVID-19. Наприклад, поки невідомо, як довго зберігається імунітет у людини, яка вже перехворіла. Медичній спільноті відомі випадки повторного зараження коронавірусом. Навіть зараз у більшості країн до досягнення рівня колективного імунітету далеко - в середньому частка тих, хто вже перехворів становить менш як 10%. Не можна забувати й про те, що довгострокові наслідки COVID-19 для організму поки не вивчені до кінця.

Читайте також"Є надія": у ВООЗ дали оптимістичний прогноз щодо вакцини від коронавірусу

"Я зустрічався з групами пацієнтів, які страждають від того, що зараз називають "тривалий COVID" (люди, які перехворіли на COVID-19, повідомляють про нові симптоми захворювання протягом довгого періоду часу, - ред.), щоб зрозуміти, від чого вони страждають, які в них потреби, і як ми можемо їм допомогти", - розповів Гебреєсус.

Вас також можуть зацікавити новини