Операція з вилучення кулі призначена на ранок 11 січня / фото facebook.com/oleg.mykhaylyk

У п'ятницю вранці лідера Одеської міської організації партії «Сила людей» Олега Михайлика, на якого у вересні 2018 року було скоєно замах, повинні прооперувати у провідній клініці Мюнхена.

Про це УНІАН в ексклюзивному інтерв'ю повідомив сам Михайлик, який зараз перебуває в Німеччині.

Він розповів, що операція з вилучення кулі призначена на ранок 11 січня. Також він заявив, що з України так і не надійшли необхідні документи для забезпечення законності передачі кулі.

Відео дня

"У правоохоронні органи Німеччини прийшов якийсь «запит на супровід», але офіційних документів з ГПУ ще не надходило. З української сторони ні зі мною, ні з моїм адвокатом з цього питання так ніхто і не зв'язався. З українського консульства в Мюнхені теж ніхто не приходив", - повідомив активіст.

Михайлик пояснив, яким чином буде здійснюватися запланована раніше процедура передачі отриманої кулі.

"10 січня у мене були представники німецької поліції і обіцяли бути присутнім при проведенні хірургічної операції. Вони повинні забрати вилучену кулю і тримати її у себе до отримання всіх офіційних документів із ГПУ", - сказав він.

Михайлик додав, що в Мюнхені з ним знаходиться дружина, яка підтримує його морально. За його словами, з ним зв'язалися представники берлінського телеканалу Arte. Німецькі журналісти цікавилися історією Олега Михайлика і висловили намір приїхати до нього після операції по вилученню.

Читайте такожЗамах на одеського активіста: ключовий доказ можуть «зіпсувати» українські правоохоронці

Як повідомляв УНІАН, 22 вересня 2018 року в центрі Одеси на Михайлика було скоєно замах. Він отримав проникаюче вогнепальне поранення в плече і в область грудної клітини. За підозрою в замаху правоохоронці затримали трьох громадян Грузії, які, за даними поліції, є учасниками етнічної організованої злочинної групи. Суд заарештував їх без права внесення застави, але пізніше змінив запобіжний захід з утримання в СІЗО на домашній арешт одного із заарештованих – Торніке Нагладзе (Герасину) – інваліду першої групи.

Адвокати Михайлика спочатку наполягали на проведенні за кордоном операції з вилучення кулі, що залишилася в тілі активіста.

На початку грудня генпрокурор Юрій Луценко заявив, що слідство чекає, коли закордонні колеги передадуть українським правоохоронцям витягнуту кулю. У Нацполіції і ГПУ обіцяли надати всі необхідні для цього документи.

12 грудня в Києві відбулася зустріч Михайлика з послом ФРН в Україні Ернстом Райхелем, і стало відомо, що операцію проведуть у Німеччині, а німецька сторона оплатить всі витрати.

Однак на початку січня цього року Михайлик заявив про зрив українськими правоохоронцями процедури передачі кулі, через затягування підготовки документів для законності процедури її вилучення з тіла. Хірургічне втручання повинно було відбутися вранці 9 січня, але було перенесено через відсутність документів, яких чекають у Німеччині.

Як повідомив у Facebook колишній заступник голови Одеської обласної державної адміністрації (при Михайлові Саакашвілі), екс-кандидат в мери Одеси (2015 р.) Олександр Боровик, який зараз знаходиться в Мюнхені, операцію Михайлику буде робити головний хірург лікарні. Мюнхенський Інститут Кримінальної Медицини проведе незалежну експертизу кулі.