Австралія потерпає від аномальної спеки через Ель-Ніньо / колаж УНІАН, фото horty86_at_work

Значні частини Австралії, де зараз в розпалі весна, потерпає від аномальної спеки. У Сіднеї, столиці найбільш густонаселеного штату Новий Південний Уельс, температура досягла +34,2℃, що на 12 градусів вище від середнього для вересня значення, пише Reuters

"Рекордні вересневі денні та нічні температури очікуються з неділі по четвер у внутрішніх районах Південної Австралії, Нового Південного Уельсу та північного сходу Вікторії", – інформує австралійське Бюро метеорології. 

Загалом по країні фіксують температуру вищу за середню для цієї пори року на 8-16℃. Місцеві мешканці вже активно відпочивають на пляжах і діляться фото в соцмережах. 

Відео дня

В 2019-2020 роках Австралія потерпала від "чорного літа", під час якого країну охопили масштабні лісові пожежі, що вбили понад 30 людей і випалили територію, що за площею співмірна з Туреччиною. Утім останні два сезони пожеж в Австралії були порівняно тихими. 

Цьогорічний сплеск спеки пояснюють наближенням фази потепління Ель-Ніньо, яка, як очікується, у вересні-листопаді принесе в Австралію ще більш суху та спекотну погоду, а також спричинить екстремальні погодні явища від лісових пожеж до циклонів і тривалої посухи. 

Ель-Ніньо - що це і як це явище вплине на погоду

Протягом останніх трьох років Земля була впливом явища Ла-Нінья – "фази охолодження". Однак тепер починається "тепла фаза" Ель-Ніньо, яка, як очікується, призведе до ще більшого підвищення глобальної температури, і, як наслідок, до ще більш екстремальних погодних явищ у всьому світі. 

Вчені NASA прогнозують, що через Ель-Ніньо 2024 рік стане ще спекотнішим, ніж цей. 

Вас також можуть зацікавити новини: