Літо в Україні стає спекотнішим / фото ua.depositphotos.com

Підвищення глобальної температури згубно впливає і на територію України. У нас в країні вже збільшилася тривалість теплого і літнього періодів і в той же час зменшилася тривалість холодного і зимового періодів. Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповіла кандидат географічних наук, завідувач відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС та НАН України Віра Балабух.

"В Україні за останні 60 років підвищення середньої температури відбувалося майже в 2,5 рази швидше глобальної. Як наслідок, з 1981 року відзначається збільшення тривалості теплого періоду і періоду активної вегетації на 7-8 днів кожні 10 років", - говорить фахівець.

За її даними, збільшується кількість літніх днів із середньою на добу температурою повітря вище 15 градусів в середньому на 8 днів кожні 10 років. Такі зміни зумовили суттєве зростання літнього періоду в Україні.

Відео дня

"Минулого року ми спостерігали у вересні температуру повітря, характерну для червня-липня. Крім того, літній період стає більш спекотним. Зростає кількість спекотних днів, збільшується кількість тропічних ночей. А це збільшує теплове навантаження на людей", - пояснила Балабух.

За її словами, тривалість холодного періоду в Україні зменшується, зима стає не тільки коротшою, але і менш суворою. Підвищення температури зумовило і зміна структури опадів.

"На значній території країни випадає взимку дощ, а не сніг. Все частіше взимку не утворюється сніговий покрив і лижі і санки стають для наших дітей екзотикою. Зростає кількість днів з ожеледицею, що стало особливо помітно цієї зими", - говорить кліматолог.

Ще одним проявом зміни клімату, каже Віра Балабух, є збільшення повторюваності та інтенсивності небезпечних і стихійних явищ погоди. В Україні - це збільшення інтенсивності дощів, злив і снігопадів. Це призводить до збільшення паводків.

"Все частіше і інтенсивніше стають грози, шквали, град, посухи, хвилі тепла. Проте, швидкість вітру в останні десятиліття в помірних широтах, і в Україні зменшувалася. Це призводило до зменшення повторюваності явищ, пов'язаних з вітром - хуртовин, пилових бур", - говорить фахівець.

Вона розповіла, що темпи зміни клімату у нас вищі, ніж у Європі. Так, швидкість зростання середньої за рік температури в Україні в 1961-2023 рр.становила 0,41 градуса за десять років, а в Європі - 0,34 градуса. Через це Україна потрапила в регіони планети, за винятком полярних широт, де в останнє десятиліття зростання температури відбувалося найшвидше.

Зміна клімату - чи можна зупинити?

Вчені кажуть, що зміна клімату є ключовим фактором, що викликає більшість кризових моментів, і ризик їх виникнення можна знизити, терміново скоротивши викиди парникових газів до нуля.

Щоб запобігти критичним моментам у біосфері, необхідно швидко зменшити втрату середовища проживання та забруднення навколишнього середовища, підтримуючи екологію.

Вас також можуть зацікавити новини: