Млинцевий лід в Антарктиці / фото Дмитро Кричун

Українські полярники в Антарктиці стали свідками рідкісного явища під назвою млинцевий лід. Про це повідомляє Національний антарктичний науковий центр.

За словами вчених, діаметр цих "млинців" може коливатися від 30 см до кількох метрів, а товщина сягає 10 см.

Такі "млинці" можуть утворюватися кількома способами. Коли вода починає замерзати, в ній з’являються льодяні голки або пластинки. Згодом вони скупчуються в крижану кашу. Також на поверхні водойми може формуватися сніжура - скупчення снігу, який падає в холодну морську воду з температурою нижче 0 і тому не тане. З цього й утворюються крижані "млинці".

Відео дня

Інший варіант - це коли на поверхні води одразу утворюється нілас, але потім з’являються сильні дрібні хвилі, під дією яких кора ламається і перетворюється на млинцевий лід. 

Повідомляється, що млинцевий лід зустрічається не лише в Антарктиці чи Арктиці, а й у інших морях та прісних водоймах, зокрема в Україні.

Українські полярники зафіксували незвичайні льодові утворення / фото Дмитро Кричун
Такі "млинці" з льоду можна побачити й в Україні / фото Дмитро Кричун
Діаметр льодових "млинців" може сягати кількох метрів / фото Дмитро Кричун

Рожевий сніг в Антарктиці

Як повідомляв УНІАН, на початку лютого сніг в Антарктиці став рожевим. Біля української полярної станції "Академік Вернадський" почалося щорічне "цвітіння" снігу, яке сприяє зміні клімату. Адже через забарвлення сніг менше відбиває сонячного світла та швидше тане.

Вас також можуть зацікавити новини: