Ілюстрація / REUTERS

Генеральний секретар Організації Північноатлантичного договору (НАТО) Єнс Столтенберг заявляє, що в Альянсі не бачать неминучих загроз Альянсу, незважаючи на застосування сили Росією в Україні.

Про це він сказав на безпековій конференції NATO Engages, що відбувається у Брюсселі перед самітом Альянсу.

"Ми не бачимо жодних неминучих загроз проти будь-якого союзника НАТО, але ми бачимо більш напористу Росію, яка застосовує силу проти сусідів, України, а також Грузії, і крім того, вона має сили у Молдові проти волі уряду", - заявив Столтенберг.

Відео дня

Також він відзначив, що Росія вдається до різних згубних дій, в тому числі у кіберпросторі.

Читайте такожНа саміті НАТО не буде ухвалено рішення про приєднання України до Програми посилених можливостей

"Мій підхід до Росії полягає у тому, що ми маємо поєднувати дві справи: ми маємо бути сильними, ми маємо бути рішучими, і поки НАТО зберігає єдність, поки ми інвестуємо у нашу оборону, ми рішучі, ми сильні і ми об'єднані. Оскільки ми адаптовуємося, ми можемо брати участь у політичному діалозі з Росією, тому що Росія - наш сусід, і Росія не зникне, і ми маємо розмовляти з Росією, частково, аби прагнути кращих відносин, що, я думаю, можливо. Коли це може статися, я не можу сказати", – зазначив Столтенберг.

При цьому він вважає, що не треба погоджуватися з діями президента Росії Володимира Путіна.

"Ми не визнаємо його незаконну анексію Криму, ми не сприймаємо пропаганду у кіберпросторі, не погоджуємося із втручанням у внутрішні політичні процеси. Ми бачили це у Солсбері, ми бачили це, коли відбулася фальшива спроба перевороту у Чорногорії, і ми бачили багато прикладів. Ми цього не приймаємо", - додав він.

"Але для мене це не є аргументом для ізоляції Росії або припинення ведення розмови з Росією. Насправді, я думаю інакше. Я думаю, що, коли зберігається високе напруження, навіть ще важливіше говорити з Росією, аби спробувати зменшити напруження", - наголосив Столтенберг.

"Тому, навіть якщо ми не віримо у кращі відносини з Росією у передбачуваному майбутньому, ми повинні розмовляти з Росією, щоби справлятися із складними відносинами, тому що ми маємо більшу військову присутність, більше навчань, більше напружень, і тому ми маємо уникати прорахунків, інцидентів та нещасних випадків. І принаймні, якщо вони стануться, щоби запобігти виходу їх з під контролю і створення дійсно небезпечних ситуацій", - сказав він.

З цієї причини він пояснив, що необхідно мати військові канали комунікації.