Ілюстрація / REUTERS

Посольство України у Чеській Республіці засудило незаконний візит двох чеських депутатів до окупованого Росією Криму.

Про це йдеться у повідомленні на сайті Посольства України в Чехії.

"Висловлюємо рішучий протест у зв’язку з незаконним відвіданням депутатом Європейського парламенту від Чеської Республіки Яроміром Коглічеком та сенатором Сенату парламенту Чеської Республіки Ярославом Доубравою окупованої Росією території Автономної Республіки Крим", - сказано у повідомленні.

Відео дня

"Йдеться про черговий рецидив порушення українського законодавства з боку згаданих політиків, які, попри неодноразові попередження, продовжують грубо ігнорувати не лише українські закони, але й міжнародне право", - зазначають українські дипломати.

Читайте такожУ Словаччині розгорівся скандал через дипломата РФ, який обізвав посла України "дебілом"

"Згаданим політикам було б не зайвим знати, що у резолюції № 68/262 від 27 березня 2014 року Генеральна асамблея ООН – організація, авторитет якої визнають навіть чеські комуністи, – підтвердила суверенітет і територіальну цілісність України та закликала країни-члени утриматися від дій, які могли бути інтерпретовані як визнання зміни статусу українського Криму", - йдеться в повідомленні.

"Щоб хоч якось відбілити свої злочини, Росія хаотично шукає по всьому світу політиків зі зниженим порогом політичної гігієни, які готові брати участь в пропагандистських вояжах на окупований півострів. На жаль, кілька таких політиків знайшлося і в Чеській Республіці", - зазначають дипломати.

Водночас у посольстві заявили, що високо цінують той факт, що "переважна частина чеського політикуму, а також чеський уряд однозначно стоять на позиціях підтримки територіальної цілісності України і засуджують російську агресію проти нашої держави, окупацію Москвою частини української території".

"Ті, хто допомагає Росії виправдати свої злочини, не можуть не розуміти, що є інструментом в руках Кремля, який, прикриваючись цими «візитами», безкарно продовжуватиме репресії, арешти, тортури і вбивства українців та кримських татар в окупованому Криму. Не маємо, однак, ілюзій, що чеські депутати та заангажовані ними журналісти і «громадські діячі» переймалися в Криму такими "дрібницями", - заявили в посольстві.

"Апелювати до їх совісті очевидно безперспективно. Однак Україна залишає за собою право застосувати до іноземних громадян, які грубо і систематично порушують правила в’їзду на окуповані території, увесь спектр санкцій, передбачений українським законодавством", - наголосили українські дипломати.

Як повідомляв УНІАН, комітет Сенату США рекомендував прийняти резолюцію про засудження анексії Росією Криму.