Олег Сенцов голодує 100 днів / фото facebook.com/denisovaombudsman

Незаконно засуджений в РФ український режисер Олег Сенцов голодує вже протягом 100 днів, заявила речник МЗС України Мар’яна Беца.

Читайте такожЧеські діячі кіно проведуть "ланцюгове" голодування на підтримку Сенцова

«100 днів голодує О. Сенцов. Страшна цифра. Людське життя - найвища цінність. Вимагаємо від РФ негайно звільнити Олега», - написала вона у Twitter.

МЗС також звертається до партнерів України та міжнародних організацій із закликом посилити тиск на Росію задля звільнення українських політвязнів.

Як повідомляв УНІАН, співробітники ФСБ РФ затримали Сенцова в Криму навесні 2014 року. Його переправили до Росії, де судили за сфабрикованим звинуваченням в організації терактів і підпалі офісів партій на півострові. Російський суд в серпні 2015 року засудив його до 20 років ув'язнення.

Сенцов перебуває в колонії у місті Лабитнангі на Ямалі. 14 травня він оголосив голодування з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів.

13 липня стало відомо, що мати режисера Людмила Сенцова написала листа президенту РФ Володимиру Путіну з проханням про помилування її сина. 7 серпня в УФСВП Росії у Ямало-Ненецькому автономному окрузі заявили, що стан здоров'я Сенцова оцінюється російськими лікарями як задовільний. Йому, запевнили у відомстві, призначено та проводиться лікування, спрямоване на підтримку основних функцій органів і систем організму, недопущення розвитку ускладнень.

В свою чергу, сестра Сенцова Наталія Каплан та його адвокат Дмитро Дінзе повідомляли, що стан здоров’я Олега погіршується. 16 серпня Каплан назвала його стан передкризовим – українець втратив вагу та весь час скаржиться на болі у серці. В нього дуже слабкий пульс, всього 40 ударів на хвилину.