Ілюстрація / REUTERS

Британія у 2019 році направить у Чорне море корабель Королівських ВМС для підтримки Державний секретар з питань оборони Великої Британії Гевін Вільямсон наголосив, що у 2019 році його країна направить у Чорне море корабель Королівських Військово-морських сил для підтримки свободи судноплавства у регіоні.

Як йдеться у повідомленні на сайті британського оборонного відомства, Вільямсон підтвердив, що Британія та Україна продовжать зміцнювати оборонну співпрацю на тлі зростання загроз і зовнішньої агресії.

Як заявив британський урядовець на зустрічі з міністром оборони України Степаном Полтораком, Збройні сили обох країн працюватимуть разом у низці майбутніх навчальних операцій, захищаючи міжнародний правопорядок.

Відео дня

Зокрема, у 2019 році до Чорного мора буде відряджено корабель британських Королівських Військово-морських сил HMS Echo на знак підтримки Британією свободи судноплавства в регіоні.

Також було підтверджено, що в січні та лютому наступного року навчальні команди, що складаються з представників особового складу Королівських військово-морських сил, Королівської морської піхоти та армії, будуть направлені до України внаслідок продовження військової навчальної програми, про що раніше Вільямсон оголосив під час свого візиту до України у вересні.

Разом з тим, військові Британії та Збройних сил України отримають ще одну нагоду пройти навчання і обмінятися досвідом, коли британський контингент візьме участь в майбутніх українсько-американських навчаннях “Sea Breeze”.

"Допоки Україна протистоїть військовим діям з боку Росії, вона може бути певною у підтримці надійного партнера – Великої Британії. Ми будемо допомагати Україні захищати цінності, які ми поділяємо, через нашу співпрацю, а також проведення навчальних і військових програм", - наголосив Вільямсон.

"Цінності свободи та демократії не підлягають торгу. Я на власні очі бачив наслідки конфлікту на сході України, коли відвідував фронт, і це ще більше посилило мою підтримку суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України", - заявив Вільямсон.

Своєю чергою, Полторак заявив, що Британія є цінним партнером для України, який підтримував Збройні сили України на тлі російської агресії протягом останніх чотирьох років.

Читайте такожПолторак відповів на російські погрози "закрити" Азовське море

"Оскільки ми боремося, щоб захистити наші території, пропозиція розширеної підтримки з боку Збройних сил Великої Британії є надзвичайно важливою і приймається нами з вдячністю", - сказав Полторак.

У вересні 2018 року міністр Вільямсон відвідав схід України, щоб на власні очі побачити наслідки конфлікту, що триває, і заявив, що Велика Британія подовжить навчальну програму в рамках операції “Орбітал” до 2020 року.

"З початку 2015 року британські інструктори провели тренінги для понад 9500 військовослужбовців Збройних сил України", - йдеться у повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, Велика Британія створила посаду військово-морського аташе для сприяння підвищенню оборонного потенціалу Військово-морських сил України.

22 вересня Вільямсон заявив, що Велика Британія до кінця 2018 року посилить військову підтримку України, направивши Королівський морський флот, та наступного року збільшить присутність патрулів свого флоту в Чорному морі.