REUTERS

Командувач Військово-морських сил України Ігор Воронченко не вважає помилковим рішення про відправлення трьох суден через Керченську протоку у напрямку Маріуполя, на яких напали та захопили росіяни.

Як передає кореспондент УНІАН, про це командувач ВМС сказав журналістам.

Воронченко пояснив, чому було вирішено направити українські судна через Керченську протоку до Маріуполя, а не переправляти суходолом.

Відео дня

"По-перше, уже був прохід кораблів забезпечення через Керченську протоку. Тут те саме. Катерна група йшла з буксиром - судном забезпечення. А, по-друге, ми повинні були показати - все ж таке не закривати своє обличчя - показати своє обличчя у Керченській протоці і Азовському морі, і показати, на що спроможні ці катери", - заявив Воронченко.

На запитання, чи не вважає він, що це було помилкове рішення, він сказав: "Ні, не вважаю".

При цьому командувач ВМС наголосив, що Україна не втратила свої кораблі, вони будуть визволені.

Також Воронченко заявив, що російські військові не мали права відкривати вогонь по українським суднам.

Читайте такожЄС засудив застосування сили РФ у Керченській протоці та пригрозив належно відповісти

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада Росія заблокувала прохід до Керченської протоки українському буксиру "Яни Капу" і двом катерам "Бердянськ" і "Нікополь", які здійснювали плановий перехід з порту Одеси в порт Маріуполя.

У командуванні ВМС наголосили, що про намір здійснити перехід заздалегідь була поінформована російська сторона відповідно до міжнародних норм з метою забезпечення безпеки судноплавства.

Російський прикордонний корабель "Дон" протаранив український рейдовий буксир, унаслідок чого він був зруйнований. Крім того, при виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливості проходження через протоку.

Всі 24 моряки, які перебували на суднах, потрапили у полон. Троє з них поранені.

Усі українці були заарештовані так званим "судом" у Криму. Їх обвинувачують у незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК РФ, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років).