Федеріка Могеріні / REUTERS

Високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Федеріка Могеріні закликає Росію звільнити захоплених у Керченській протоці українських моряків та судна.

Про це Могеріні сказала на засіданні Ради міністрів закордонних справ ОБСЄ у Мілані, яке транслюється на сайті ОБСЄ.

“Останні події в Азовському морі є причиною для серйозного занепокоєння для нас, і це ще один випадок порушення наших спільних принципів”, - заявила Могеріні.

Відео дня

За її словами, “порушення, яке стало результатом незаконної анексії Криму Російською Федерацією, демонструє небезпечність шляху, який ще більше віддаляє нас від спільних принципів, які усі країни визначили разом у Гельсінському заключному акті та Паризькій хартії”.

Читайте такожУ МЗС пояснили, чому Україна не розриває договір з Росією щодо Азовського моря

“Нашим пріоритетом зараз є відновлення безпеки і взаємодії в нашому регіоні. Ми закликаємо всі сторони продемонструвати максимальну стриманість, негайно зменшити напруженість, і ми наполегливо закликаємо Росію звільнити захоплені судна, моряків та спорядження безумовно і без затримок”, - наголосила Могеріні.

“Ми очікуємо, що Росія забезпечить безперешкодний та вільний транзит через Керченську протоку відповідно до міжнародного права”, - заявила вона.

Як сказала Могеріні, Євросоюз залишається налаштованим сприяти досягненню стійкого політичного врегулювання на сході України з повним дотриманням суверенітету, незалежності і територіальної цілісності України.

“Ми продовжуємо закликати до повного виконання Мінських угод усіма сторонами, і ми чітко заявили, що так звані “вибори” на неконтрольованих Україною територіях є незаконними та підривають зобов’язання, взяті відповідно до Мінських угод”, - наголосила вона.

Довідка УНІАН. Вранці 25 листопада Росія заблокувала проходження в Керченську протоку українському буксиру "Яни Капу" й двом катерам "Бердянськ" і "Нікополь", які здійснювали плановий перехід із порту Одеса в порт Маріуполь. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливості проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовці. Троє з них дістали поранення. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Всі полонені були заарештовані так званим "судом" у Криму, після цього їх перевезли до московських слідчих ізоляторів "Лефортово" і "Матроська тиша".