Усередині Київського патріархату є свої групи впливу та дуже активні "лідери думок" / фото УНІАН

Патріарх Філарет може зберегти вплив на нову автокефальну церкву, навіть якщо відмовиться балотуватися на її предстоятеля.

Про це йдеться у статті "Української правди" "Претенденти на Київський престол. Хто очолить незалежну українську Церкву".

Зазначається, що таких форм впливу є щонайменше дві: почесне предстоятельство і через наступника.

Відео дня

Прецедент почесного предстоятельства в українських церквах уже був – покійний митрополит Любомир Гузар передав формальну владу в греко-католицькій церкві митрополиту Святославу, але залишився почесним лідером УГКЦ та беззаперечним авторитетом для її прихожан.

"Якщо він (Філарет – ред.) поступиться формальною владою, аби сконцентруватися на тому, щоб виростити гідного наступника, то навряд чи знайдеться хтось, хто скаже, що це роль недостатня для морального лідера і архіпастиря. З цього запитання витікає друга форма впливу Філарета на життя майбутньої автокефальної Церкви – через наступника", - йдеться у статті.

Читайте такожПредстоятель УАПЦ відреагував на різкі заяви Філарета щодо Об'єднавчого собору

Усередині Київського патріархату є свої групи впливу та дуже активні "лідери думок".

"Глобально в середовищі Київського патріархату можна виокремити дві великі групи, кожна з яких має своє уявлення про можливого наступника. Перша група – найближче оточення Філарета. Найпотужнішою фігурою в ньому слід вважати митрополита Переяславського і Білоцерківського Епіфанія", - йдеться в статті.

Зазначається, що саме він є фактичною "десницею" Філарета – патріаршим намісником.

Друга група впливу у середовищі КП орієнтується на митрополита Луцького і Волинського Михаїла (в миру Зінкевич Тимофій Семенович).

"Як розповідають у навколоцерковних колах, розмови про те, що саме Михаїлу варто бути наступником Філарета, точаться уже дуже давно. Але зараз почали набувати цілком практичних обрисів. Більше до митрополита Михаїла, ніж до митрополита Епіфанія, схиляється і частина перехідців з Московського патріархату", - йдеться в статті.

Водночас, зазначається, що патріарх Філарет швидше підтримує кандидатуру свого намісника, ніж дуже амбітного Михаїла.

Також варто нагадати, що ні Київський патріархат, ні сам Філарет офіційно не заявляли, що керівник УПЦ (КП) не піде на голову нової церкви.

Як повідомляв УНІАН, Об’єднавчий собор, учасники якого мають проголосити створення автокефальної православної церкви в Україні, затвердити її статут та обрати предстоятеля, відбудеться 15 грудня в Софійському соборі у Києві.