Президент України Петро Порошенко заявив, що Вселенський патріарх Варфоломій І під час телефонної розмови з ним назвав Об’єднавчий собор представників українських православних церков поворотним моментом в історії вселенського православ`я.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Порошенко повідомив на прес-конференції в Києві.

Відео дня

Глава держави повідомив, що перед прес-конференцією спілкувався телефоном зі вселенським патріархом Варфоломієм.

"Розмова тривала трохи більше часу, ніж ми очікували. Але ця розмова була дуже важливою, в продовження подій, які відбулися вчора", - зауважив він.

"Його всесвятість вважає, що наш собор взагалі став поворотним моментом в історії вселенського православ`я і відкриває його нову еру", - наголосив Порошенко.

Читайте такожПорошенко розкрив деталі підготовки Об’єднавчого собору: щонайменше 5 разів переговори заходили в глухий кут

За словами президента, рівно сто років тому влада незалежної України – спочатку Павло Скоропадський, потім Симон Петлюра, вперше поставила на порядок денний питання про автокефалію для української церкви, в грудні 1918 року.

"За цю незалежність боролися кілька поколінь українців, в Україні й діаспорі по всьому світу. За неї, за автокефалію і незалежність української церкви розстрілювали, як митрополита Василя Липківського; висилали до Сибіру, як сотні і сотні українських священників; оголошували анафему, як владиці Філарету", - зазначив Порошенко.

"Історія все і всіх розставила по своїх місцях. І сталося це саме вчора, 15 грудня 2018 року, коли заснували автокефальну Православну церкву України", - сказав глава держави.

"Українці й раніше створювали свої потужні церковні структури, які були незалежними від Москви. Але вперше, наголошую вперше, постає церква, освячена вселенським престолом", - підкреслив Порошенко.

Як повідомляв УНІАН, 15 грудня Об’єднавчий собор представників українських православних церков обрав митрополита Переяславського та Білоцерківського Української православної церкви Київського патріархату Епіфанія предстоятелем єдиної помісної православної церкви в Україні.

Вселенський патріарх Варфломій підтвердив, що 6 січня 2019 року вручить предстоятелю Православної церкви України митрополиту Київському і всієї України, блаженнійшому Епіфанію томос про автокефалію.

Читайте такожГлава нової Православної церкви в Україні митрополит Епіфаній: хто він (фото)

Довідка УНІАН. 11 жовтня за результатами засідання Синоду Константинопольського патріархату було оприлюднено рішення, в якому йдеться, що Вселенський патріархат продовжує процедуру надання автокефалії церкві України.

Крім того, було скасовано лист Синоду від 1686 року, після якого Київська митрополія потрапила під юрисдикцію Москви, відновлено канонічні статуси предстоятеля УПЦ Київського патріархату, патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета та предстоятеля Української автокефальної православної церкви Макарія.

3 листопада президент України і вселенський патріарх підписали угоду про співпрацю і взаємодію між Україною і Вселенським патріархатом.

29 листопада Вселенський патріархат затвердив проект статуту Української церкви, якій буде надано томос про автокефалію.