Посол України у Сербії Олександр Александрович звинуватив Белград у порушенні джентльменської угоди між президентами країн через голосування Сербії по резолюції ООН щодо Криму.

Про це повідомляє Європейська правда з посиланням на видання Kurir.

Він нагадав, що у липні під час візиту президента України Петра Порошенка у Белград між лідерами двох країні буда досягнута "джентльменська угода не голосувати одне проти одного".

Відео дня

В той же час Сербія виявилася однією з 19 країн, що проголосували проти схвалення Генеральною асамблеєю ООН резолюції, яка закликає Росію вивести її війська з території окупованого Криму та засуджує зростаючу російську військову присутність в Чорному і Азовському морях.

Читайте такожРосія, Білорусь, Сербія: які країни не підтримали резолюцію ГА ООН про мілітаризацію (фото)

"Сербія могла щонайменше утриматися" - сказав Александрович.

"На жаль, нам не зрозумілі дії Сербії" - додав він, зазначивши, що Україна не підтримала членства Косова в Інтерполі і демонструє конкретні кроки у невизнанні незалежності цієї країни.

Також посол висловив жаль через неприєднання Сербії до санкцій ЄС проти Росії.

Як повідомляв УНІАН, 18 грудня Генасамблея ООН підтримала проект резолюції «Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та м.Севастополь (Україна), а також частин Чорного та Азовського морів». Документ підтримали 66 країн, проти проголосували 19 країн, утрималися 72.

У резолюції висловлюється наполегливий заклик до Російської Федерації вивести її війська з окупованої української території Криму та припинити окупацію українських територій.

Також висловлена серйозна стурбованість щодо мілітаризації Криму Російською Федерацією як державою-окупантом.

Крім того, висловлюється «найсерйозніша стурбованість щодо небезпечного загострення напруженості та невиправданого застосування сили Російською Федерацією проти України, в тому числі проти трьох суден Військово-морських суден Збройних сил України 25 листопада 2018 року в Чорному морі». Країни-підписанти резолюції закликали РФ безумовно та негайно звільнити кораблі, екіпажі та техніку.