Історичний момент підписання Томосу / фото УНІАН

Для Вселенського патріархату надання автокефалії Православній церкві України є також перемогою

Таку думку висловив релігієзнавець Ігор Козловський, передає «5 канал».

Читайте також"Вони не сплять": архієпископ попередив про можливу активізацію антиукраїнських сил через Томос

Відео дня

"Що стосується Вселенського Патріархату, то для нього це також перемога, бо така церква, як ПЦУ, з її величезною кількістю вірних, буде істотною підтримкою для Вселенського Патріархату, який нарешті поставив питання про свою канонічну першість серед всіх православних церков. І певною мірою це поразка для Московського Патріархату, який все ХХ століття намагався стати першим. І таке повернення своєї історичної першості для Вселенського Патріархату саме через Томос для Православної Церкви України – це і є перемогою всього Вселенського православ'я, не тільки Вселенського Патріархату", – пояснив релігієзнавець.

Він також наголосив: "ПЦУ нарешті посіла своє місце в диптиху канонічних православних церков. Це надзвичайна подія. Але це і виклики для всього громадянського суспільства, не тільки православних, бо це іспит на зрілість наших громадян, які ще не розуміють до кінця, що відбувається. Я думаю, що процес створення і поступове об'єднання всіх гілок українського православ'я буде непростим, а може, і проблемним, але це іспит, для всіх нас".

Козловський також відповів на запитання, чи люди, які були хрещені в Московському Патріархаті, мають хреститися по-новому: "Ні, всі хрещені православні вони вже хрещені, тому перехрещуватися не треба".