За словами Рубана, зараз буде відбуватись процес переходів \ Адміністрація Президента України

Керівник Головного департаменту з питань гуманітарної політики Адміністрації президента України Юрій Рубан вважає головним стимулом для переходів вірян та духовенства з колишньої УПЦ МП до Православної церкви України отримання нею томосу про автокефалію.

Читайте такожВселенський патріарх Варфоломій через автокефалію ПЦУ багато витерпів від Москви і ще натерпиться – патріарх Філарет

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив в ефірі одного з українських інформаційних телеканалів. «В першу чергу йдеться про вільний вибір вірних тої чи іншої церкви. Президент не один раз говорив про те, що не йдеться про створення державної церкви, куди будуть заганять когось, йдеться про те, що переважна більшість православних України хотіли і хочуть мати незалежну церкву. Це був ключовий фактор, який вплинув на рішення звернутися до вселенського патріарха за томосом про автокефалію і це було вирішальним у самому факті прийняття цього рішення», - заявив він.

Відео дня

За словами Рубана, зараз буде відбуватись процес переходів. «Він не такий простий, в тому розумінні, що хочеться, щоб він пройшов спокійно, без насильства», - додав чиновник АП.

Він відзначив, що для парафіян головним стимулом для переходу є те, що «з’явився томос про автокефалію, відбулося становлення абсолютно канонічної, однієї з 15 православних церков світу – Православної церкви України».

Тобто, за його словами, якщо раніше на когось діяли аргументи на тему, що якась церква визнана, а якась не визнана, то зараз цих аргументів вже немає.

Як повідомляв УНІАН, 15 грудня Об’єднавчий собор представників українських православних церков обрав митрополита Переяславського та Білоцерківського Української православної церкви Київського патріархату Епіфанія предстоятелем єдиної помісної Православної церкви України.

6 січня у соборі святого Георгія у Стамбулі вселенський патріарх Варфоломій вручив томос про надання автокефалії Православній церкві України її предстоятелю, митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.