Росія ігнорує рішення Міжнародного суду щодо відновлення діяльності Меджлісу в Криму / фото УНІАН

Російська Федерація до 19 січня має прозвітувати перед Міжнародним судом Організації Об'єднаних Націй про заходи щодо наказу цього суду стосовно відновлення діяльності Меджлісу кримськотатарського народу в окупованому Криму та гарантування доступності освіти українською мовою на півострові.

Про це заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль повідомила у соціальній мережі Facebook.

Вона заявила, що сьогоднішня письмова заява у справі проти Росії в Міжнародному суді ООН у зв'язку з порушенням Росією Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію усіх форм расової дискримінації є черговим істотним процесуальним кроком.

Відео дня

"На цьому етапі ми доводимо, що Суд, незважаючи на заперечення Росії, має розглянути по суті усі подані нами докази порушень Росією двох конвенцій - Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію усіх форм расової дискримінації", - зазначила вона.

"Через кілька місяців у Гаазі відбудуться усні слухання з цих питань. І ще за кілька місяців Суд ООН винесе відповідне рішення. Ця стадія процесу є важливою для того, щоб довести що дії Росії підлягають оцінці Суду ООН і що Росія має нести відповідальність як держава за порушення міжнародного права. Після цього Суд зможе перейти до оцінки доказів правопорушень, які ми подали влітку 2018 року", - наголосила вона.

"Паралельно ми працюємо над тим, щоб Росія забезпечила виконання наказу Суду ООН, зокрема відновила діяльність Меджлісу кримськотатарського народу", - додала Зеркаль.

"За вимогою Суду, Росія має до 19 січня прозвітувати про заходи з виконання наказу Суду. Паралельно ми також проінформуємо Суд про всі переслідування кримських татар і про повне ігнорування Росією наказу Суду ООН", - підкреслила Зеркаль.

Читайте такожРішення про відновлення Меджлісу в окупованому Криму: суд ООН вимагає від Росії звіт

Як повідомляв УНІАН, 14 січня Україна передала свої письмові зауваження та позицію до Міжнародного суду ООН у відповідь на заперечення РФ з приводу відсутності у cуду юрисдикції розглядати міждержавний спір щодо застосування та тлумачення Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію усіх форм расової дискримінації.

Довідка УНІАН. Міжнародний суд ООН у Гаазі 19 квітня 2017 року оголосив рішення, яким частково задовольнив запит України про застосування тимчасових запобіжних заходів стосовно Росії. Заходи стосуються Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації (CERD).

Суд вказав, що Росія повинна утриматися від того, щоб продовжувати обмежувати можливість кримським татарам у збереженні своїх інституцій, включаючи Меджліс. За це рішення проголосували 13 суддів, проти – троє. Одноголосно було прийнято рішення, згідно з яким Росія повинна гарантувати доступність освіти українською мовою.

Щодо звинувачень РФ у порушенні норм Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму суд вирішив, що Україна не надала достатньо доказів, які були б суттєвою базою для застосування тимчасових запобіжних заходів.