Російські правозахисники та активісти зібрали для українських військовополонених моряків гроші / фото УНІАН

Російські правозахисники та активісти зібрали для українських військовополонених моряків понад 500 тис. рублів (близько 209 тыс. грн за актуальним курсом).

Читайте такожДенісова просити Москалькову повідомити про місцеперебування політв'язня Панова

Як повідомила Facebook уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова, у Москві вона зустрілася з активістами та правозахисниками, які активно підтримують українців.

Відео дня

"Під час спілкування були присутні рідні українських моряків. Вони хотіли особисто почути, що навіть у РФ є люди, які готові дослухатись та допомагати", - зауважила вона.

За словами Денісової, активісти повідомили, що зібралли більш ніж півмільйона рублів, на які військовополоненим купили одяг, їжу та речі першої необхідності.

Як зазначила український омбудсмен, російські правозахисники влаштовують пікети, передають листи та посилки від рідних.

Вона додала, що батьки українських військовополонених подякували активістам і правозахисникам за допомогу та підтримку.

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження до Керченської протоки українському буксиру «Яни Капу» і двом катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з порту Одеса в порт Маріуполь.

При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися в Одесу, так і не отримавши інформації про можливість проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них дістали поранення. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч.3 ст.322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Всіх полонених було заарештовано так званим «судом» у Криму, після цього їх перевезли до московських слідчих ізоляторів «Лефортово» і «Матроська тиша».

Завтра, 15 січня, Лефортовський райсуд Москви має розглянути клопотання щодо продовження термінів тримання українських моряків під вартою.