Кримськотатарський активіст Едем Бекіров, якого в окупованому Криму обвинувачують у незаконному зберіганні вибухових речовин і боєприпасів, заявив, що силовики незаконно і насильно вилучили у нього слину для біологічної експертизи.

Про це розповів його адвокат Олексій Ладин, передає "Крим.Реалії".

Захисник побоюється, що такі дії правоохоронців можуть призвести до фальсифікації речових доказів по справі.

За його словами, біологічний матеріал у Бекірова вилучали двічі. Перший раз - після затримання 12 грудня 2018 року у приміщенні управління ФСБ в Криму. Другий - в СІЗО Сімферополя 29 грудня 2018 року "без присутності захисника, фактично насильно".

Адвокат кримськотатарського активіста зазначив про це у протоколі про ознайомлення з постановою слідчого про призначення біологічної експертизи.

"12 грудня у будівлі ФСБ по Криму і Севастополю невідомі особи в цивільному одязі взяли у Бекірова зразки слини. Оскільки вони вилучені непроцесуальним способом і слідчий взагалі заперечує факт їх вилучення, є підстави вважати, що вони можуть виявитися на тій вибухівці і патронах, які нібито передавав Бекіров", - наголошує Ладін.

Адвокат додав, що Бекіров написав заяву про проведення процесуальної перевірки, порушення кримінальної справи і притягнення до відповідальності невідомих йому осіб, які в будівлі ФСБ "вчинили злочин проти нього, перевищивши свої посадові обов'язки".

Читайте такожРосійські медики не підтвердили діагноз раку в ув’язненого українця Клиха

Як повідомляв УНІАН, 12 грудня російські силовики затримали на адмінкордоні з окупованим Кримом кримськотатарського громадського активіста Бекірова. Чоловіка вивезли в будівлю ФСБ у Сімферополі.

Бекірова обвинувачують у зберіганні, розповсюдженні і транспортуванні більш як 10 кілограмів тротилу і 190 бойових набоїв. Едем Бекіров хворіє на цукровий діабет, в нього ампутовано ногу. Донька Бекірова Елеонора повідомила, що нещодавно її батьку зробили складну операцію на серці, тому вона стурбована його здоров'ям. Пізніше вона повідомила, що її батько перебуває у тяжкому стані, йому не надають медичної допомоги. 13 грудня так званий «суд» у Сімферополі призначив Бекірову запобіжний захід у вигляді тримання під вартою в СІЗО до 11 лютого 2019 року.