Росія заблокувала прохід до Керченської протоки / фото NATO Maritime Command

Міністр закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина Гайко Маас заявив про неприпустимість повторення «Азовської кризи», що сталася наприкінці листопада минулого року.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Маас повідомив під час спільної з міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним прес-конференції у Києві.

«Тому ми сьогодні вранці у Москві говорили про заходи з підвищення прозорості, про моніторинг, щоб міжнародна спільнота могла долучитися, щоб вона побачила, і ми знайшли рішення щодо проходження через Керченською протоку, і це було на тривалій основі», - зазначив німецький міністр.

Відео дня

Читайте такожПрохід через Керченську протоку вже відкритий - голова МЗС Німеччини

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала прохід до Керченської протоки буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливість проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовці. Троє з них дістали поранення. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Всіх полонених було заарештовано так званим «судом» у Криму, після чого їх відправили до московських СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша».

Сьогодні, 18 січня, міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив про згоду президента РФ Володимира Путіна допустити німецьких та французьких фахівців у район Керченської протоки.

За його словами, Маас передав йому пропозицію, «яка «упаковує» цю просту поїздку в якийсь документ, який має бути узгоджений з Україною».