У Гриба погіршився стан здоров'я / скріншот

Міністерство закордонних справ України заявляє, що Російська Федерація відмовила у дозволі українському консулу відвідати незаконно утримуваного політичного в'язня Павла Гриба.

Про це йдеться у заяві МЗС України.

Читайте такожУкраїнський політв'язень Гриб перебуває на межі життя і смерті – Денісова (відео)

Відео дня

"Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв’язку з отриманням 29 січня відмови російської сторони у наданні консулу України дозволу на відвідання незаконно засудженого в РФ громадянина України Павла Гриба", - йдеться в заяві.

"Міністерство розцінює такий крок як грубе порушення Російською Федерацією своїх міжнародних зобов’язань, зокрема, положень статті 13 Консульської конвенції між Україною та Російською Федерацією, що передбачає право консульських посадових осіб України на відвідання громадян України в місцях їх тримання під вартою на території Російської Федерації", - наголосили українські дипломати.

"Вважаємо такі дії російської сторони свідомим наміром приховати дійсний стан здоров’я Павла Гриба та вимагаємо негайного допуску консульських посадових осіб України до Павла Гриба, а також термінового проведення комплексного медичного обстеження українця в спеціалізованому медичному закладі", - йдеться в заяві.

Як повідомляв УНІАН, про затримання Павла Гриба стало відомо 28 серпня 2017 року, коли про це заявив його батько, на той момент член громадської ради Держприкордонслужби України Ігор Гриб. За словами батька, 24 серпня 19-річний юнак поїхав до білоруського Гомеля на зустріч з дівчиною, Тетяною Єршовою, з якою познайомився і спілкувався тільки в соціальних мережах. Дівчина мала приїхати на зустріч з Росії. Павло Гриб переконаний в тому, що в червні-серпні від імені Єршової з ним спілкувалися російські силовики.

7 вересня стало відомо, що українця утримують в слідчому ізоляторі в Краснодарі. Російські слідчі звинувачують його в нібито підготовці теракту на шкільній лінійці в Сочі.

7 листопада 2018 року Північно-Кавказький окружний військовий суд вкотре на 6 місяців продовжив термін утримання Гриба під вартою.

23 листопада на судовому засіданні свідок сторони обвинувачення змінила показання на користь Гриба. Подруга Єршової частково відмовилася від своїх попередніх свідчень і заявила, що Гриб не обговорював з Єршовою плани теракту, і політика не була основною темою їхніх розмов.

У Павла тяжке вроджене захворювання - портальна гіпертензія, йому необхідно щоденне специфічне лікування. Влада Росії відмовляється надати дозвіл українським лікарям на відвідування й огляд українця в СІЗО. За даними МЗС, належного лікування він не отримує.

12 грудня Грибу в суді стало зле. Лікарі швидкої допомоги, які приїхали за викликом, заявили про необхідність медичного обстеження. Засідання суду було перенесено на 21 грудня, а обстеження так і не було проведено.

22 грудня адвокат українського політв'язня Марина Дубровіна повідомила, що в Павла погіршується стан здоров'я, хлопець практично осліп та почав погано орієнтуватися, у нього погіршилася пам’ять.

24 січня 2019 року під час судового засідання українцю викликали "швидку допомогу", фельдшер зробив йому знеболювальний укол та рекомендував 3 години полежати, але суддя все одно продовжив засідання.

29 січня уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова заявила, що Гриб перебуває на межі життя і смерті. Омбудсмен наголосила, що 20-річний українець потребує негайної операції на серці.