Варфоломій вручив томос про надання автокефалії ПЦУ / фото Адміністрація Президента України

В Україні протягом п’яти років війни з РФ до отримання томосу про автокефалію Православній церкві України менше ста громад вийшли з-під юрисдикції Московського патріархату.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сказав архієпископ Чернігівський і Ніжинський Православної церкви України Євстратій (Зоря) під час круглого столу в Києві.

«За попередні 5 років від початку російської агресії кількість релігійних громад, які вийшли з Московського патріархату, складали менше ста. За один місяць (після отримання томосу про автокефалію ПЦУ – УНІАН) – вже понад сто», - заявив він.

Відео дня

Читайте такожІнтронізація митрополита Епіфанія довершить процес становлення єдиної помісної ПЦУ – Зоря

«Багато це чи мало? В порівнянні з тим, що за п’ять років під час війни вийшло менше ста, то це багато. В порівнянні з 11 тисячами релігійних громад Московського патріархату, які зареєстровані в Україні очевидно це небагато, але ми стоїмо на початку цього процесу», – додав Євстратій.

Як повідомляв УНІАН, 15 грудня Об'єднавчий собор представників українських православних церков обрав митрополита Переяславського та Білоцерківського Української православної церкви Київського патріархату Епіфанія предстоятелем єдиної помісної Православній церкві України.

6 січня в соборі святого Георгія в Стамбулі Вселенський патріарх Варфоломій вручив томос про надання автокефалії ПЦУ її предстоятелю, митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.