Денісова в Афінах зустрілася з головою парламентської групи дружби "Греція-Україна" / фото УНІАН

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявляє, що в Греції 30 умовно звільнених громадян України зобов'язані не покидати країну.

Читайте такожВ Росії півсотні адвокатів заявили про готовність захищати полонених українських моряків

Як повідомила Денісова на своїй сторінці у Facebook, вона в Афінах зустрілася з головою парламентської групи дружби "Греція-Україна" Атанасіосом Атанасіу.

Відео дня

"Обговорили питання українських ув'язнених моряків у Греції. Зокрема, пропозицію української сторони укласти двосторонню угоду про нагляд за умовно засудженими або умовно звільненими правопорушниками", - заявила вона.

"За останньою інформацією 30 громадян України уже умовно достроково звільнені, але зобов'язані проживати на території Греції і постійно з'являтися до органів поліції. Для проживання та життєзабезпечення українцям необхідні кошти, які вони фактично не можуть заробити", - наголосила вона і додала, що "влаштуватися на роботу за таких обставин не можливо".

Омбудсмен зазначила, що наразі між двома країнами тривають перемовини щодо можливості укладення такої угоди.

"Це дозволить громадянам України повернутися додому. Звісно на них покладатиметься обов'язок періодично з'являтися до консульської установи Грецької Республіки", - заявила вона.

"Зазначила про існуючий мовний бар'єр. Коли українці під час затримання грецькими правоохоронними органами не розуміють, які документи підписують. А в подальшому це впливає на термін їхнього ув'язнення", - підкреслила вона.

Також вона повідомила голові парламентської групи дружби "Греція-Україна" про підписаний сьогодні з омбудсменом Греції меморандум про співпрацю, який спрямовано на дотримання гуманітарних прав громадян України та Греції.

"Сподіваюся, що погодження Угоди грецькими компетентними органами відбудеться найближчим часом", - підсумувала вона.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні Денісова заявила, що наразі допомоги потребують 168 українців, котрі очікують вироків або засуджені в Греції.

За даними МЗС України, станом на вересень 2018 року у Греції утримувалося понад 160 українських моряків, велика кількість з них була затримана за нелегальне перевезення мігрантів. У МЗС заявили, що мають намір посилити роботу посольства в Афінах з метою звільнення засуджених українських моряків.

Загалом, за інформацією МЗС, у закладах позбавлення волі за кордоном утримують понад 290 українських моряків.