Ситуація на анексованому Росією українському півострові залишається напруженою / фото УНІАН

26 лютого 2014 року увійшов в історію України як День кримськотатарського спротиву російській окупації.

У цей день, 26 лютого 2014 року, рівно 5 років тому, у Сімферополі відбувся масовий мітинг кримських татар на підтримку територіальної цілісності України та проти проведення позачергової сесії Верховної Ради Криму. Участь у мітингу взяли близько 12 тисяч людей.

Його учасникам протистояли прибічники входження півострова до складу Росії, що керувалися поплічником російських окупантів Сергієм Аксьоновим. Тоді в результаті сутичок двоє людей загинули й декілька зазнали поранень. "Це були перші жертви україно-російської війни", - зазначає перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко.

Відео дня

Після анексії Криму російські силовики почали переслідувати кримських татар, які 26 лютого 2014 року брали участь у мітингу. За даними російського слідства, того дня внаслідок тисняви і сутичок загинули двоє мітингувальників, 79 осіб дістали тілесні ушкодження.

Читайте такожКримські татари "тролять" окупантів у відповідь на репресії – сплачують величезні штрафи монетами у відрах

"Відтоді минуло п'ять років і ситуація на анексованому Росією українському півострові залишається напруженою: окупанти обрали тактику залякування і терору місцевого населення. Хвиля за хвилею проходять репресії, обшуки і незаконні затримання. Країна-агресор цинічно нехтує основоположними правами і свободами людини та міжнародним правом", - зазначає міністр у справах ветеранів Ірина Фріз на сторінці в Facebook.

Ірина Геращенко додає, що анексія Криму готувалася Росією довго, у тому числі через деградацію місцевої влади та силових структур на півострові. "На жаль, зрадники засіли не лише в ВР Криму, а й в більшості силових структур, що були на півострові. І кількість тих, хто зрадив присязі та Україні вражає", - зазначає віце-спікер українського парламенту.

На думку Геращенко, в умовах фактично знищеної на той час армії у нас "не було шансів відбити російську збройну агресію на півострові".

Своєю чергою, голова Верховної Ради Андрій Парубій подякував кримським татарам за відстоювання територіальної цілісності України і наголосив, що Крим буде звільнено від окупантів. "У цей день ми з повагою і шаною згадуємо хоробрих синів кримськотатарського народу, в'язнів Москви. Ми обов'язково їх звільнимо з московської неволі. Разом з усіма українцями, полоненими Кремля", - наголосив Парубій.

"Тоді, коли Путін брехав, що Крим хоче в Росію, кримськотатарський народ, для якого Крим є Батьківщиною, рідною землею, гучно заявив на увесь світ, що Крим - це Україна, і вони будуть протистояти російській окупації півострова", - зазначив Парубій.

Довідка. Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією.

Міжнародні організації засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій.