У Раді заговорили про ризик для безвізу між Україною та ЄС через скасування статті ККУ про незаконне збагачення / фото УНІАН

11 антикорупційних організацій заявляють, що скасування Конституційним судом статті Кримінального кодексу України про незаконне збагачення практично нівелює антикорупційну реформу.

Відповідну заяву оприлюднено Центром протидії корупції.

У заяві зазначається, що 26 лютого з’явилася інформація про те, що Конституційний суд визнав неконституційною статтю Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за незаконне збагачення посадовців.

Відео дня

«Декриміналізація незаконного збагачення означатиме повну амністію для абсолютно всіх посадовців із сумнівними статками, а отже, практично нівелює всю антикорупційну реформу в Україні», - наголошують громадські організації.

Антикорупціонери заявляють, що таке рішення Конституційного суду призведе до закриття як мінімум 50 справ щодо ймовірного незаконного збагачення топ-посадовців, які наразі розслідує Національне антикорупційне бюро, а також закриття усі таких справ, які слухаються у судах.

Більше того, зазначається у заяві, після введення в дію відповідальності за незаконне збагачення в чинній редакції, всі суб’єкти е-декларування «отримають індульгенцію» на сумнівні статки, набуті протягом останніх 2,5 років.

Читайте такожСкасування відповідальності за незаконне збагачення: кого може амністувати Конституційний суд

«У разі скасування відповідальності за незаконне збагачення буде зруйнована концепція е-декларування посадовців. Система декларування перетвориться із механізму викриття корупційних статків та ініціювання притягнення до відповідальності на систему інформування населення про збагачення чиновників. За відсутності відповідальності за незаконне збагачення чиновники декларуватимуть розкішні статки без жодного остраху та без жодних юридичних наслідків», - наголошується у заяві.

Антикорпуціонери додають, що декриміналізація незаконного збагачення порушує міжнародні зобов’язання України та може призвести до припинення співпраці з Міжнародним валютним фондом.

«Декриміналізація незаконного збагачення фактично означатиме забезпечення безкарності чиновників ціною значних фінансових проблем для всіх українців», — заявляють громадські організації.

Під заявою підписалися такі організації, як: Трансперенсі Інтернешнл Україна, Всеукраїнське об'єднання «Автомайдан», Центр політико-правових реформ, Центр протидії корупції, Центр UA, Антикорупційний штаб, Інститут законодавчих ідей, Громадський контроль, Рух ЧЕСНО, Фундація DEJURE, Центр громадського моніторингу та досліджень.