Ілюстрація / REUTERS

Депутати Луцької міської ради прийняли звернення до Верховної Ради України щодо започаткування процедури імпічменту президента України.

Як повідомили УНІАН у відділі інформаційної роботи Луцької міської ради, звернення було ухвалене сьогодні, 27 лютого, під час сесії.

«За» прийняття цього рішення проголосували 30 депутатів, троє утрималися (всього у Луцькій міськраді 42 депутати).

Відео дня

Ініціатором проекту рішення став депутат від фракції ВО «Батьківщина» Андрій Козюра.

У документі йдеться про те, що нещодавно у програмі «Наші гроші з Денисом Бігусом» журналісти оприлюднили інформацію щодо зловживань, розкрадання та корупції в «Укроборонпромі».

«Президент та його оточення контрабандно завозили до України неякісні запасні частини з Російської Федерації, з «відкатами» та за завищеними у 2-4 рази цінами. Ці зіпсовані запчастини постачали для українських оборонних заводів і встановлювали на українську воєнну техніку. Цим підривалась обороноздатність країни, руйнувались застосовані проти Російської Федерації санкції, і головне, що на чолі цієї піраміди стояв чинний президент Петро Порошенко. Торгівлею на крові під прикриттям патріотичних гасел глава держави заробляв мільярди гривень на горі нашого народу і нищив Україну», - зазначається в документі.

Також депутати Луцької міськради звернулися до парламенту щодо невідкладного створення Тимчасової слідчої комісії ВР, до складу якої включити спеціального антикорупційного прокурора та спеціальних слідчих, для перевірки фактів, викладених у вказаному журналістському розслідуванні і дати об’єктивну правову оцінку та розпочати процедуру імпічменту.

Окрім того, депутати просять Національне антикорупційне бюро України, Міністерство внутрішніх справ України, Державне бюро розслідувань України невідкладно внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості за фактами, оприлюдненими у журналістському матеріалі та провести всі необхідні дії щодо розслідування вказаних злочинів.

Читайте такожУ Порошенка відреагували на ініціативу Тимошенко почати процедуру імпічменту президента

У зверненні пропонується до 31 березня 2019 року розробити, подати на розгляд та прийняти Закон України «Про імпічмент президента України».

Як повідомляв УНІАН, 26 лютого лідер фракції ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко заявила, що «Батьківщина» розпочинає процедуру імпічменту президента.

За її словами, підставою для імпічменту є те, що президент та особи з його оточення нібито контрабандно, за завищеними цінами завозили з РФ в Україну неякісні запчастини до військової техніки.

Також Тимошенко заявила, що всі фракції, крім фракції «Блок Петра Порошенка», не проти створення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з розслідування інформації щодо можливих закупівель в РФ контрабандним шляхом запчастин до військової техніки. Тимошенко додала, що невдовзі буде підготовлено проект постанови про створення такої ТСК ВР.

Розслідування, в якому стверджується, що син першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігор нібито причетний до схем масштабного розкрадання бюджетних коштів в оборонному комплексі, оприлюднив 25 лютого проект «Наші гроші з Денисом Бігусом».

Відповідно до Регламенту ВРУ, підставою для ініціювання питання про усунення президента з поста і утворення спеціальної Тимчасової слідчої комісії є письмове подання про це, підписане більшістю народних депутатів від конституційного складу ВР, підписи яких не відкликаються (про це йдеться в ст. 171 Регламенту ВРУ — УНІАН).

У фракції «БПП» заявляють, що на даний час в законодавстві України не розписана процедура усунення президента з посади шляхом імпічменту, тому провести її навіть за наявності підстав, неможливо.