Згідно з журналістським розслідуванням, переміщувалися комплектуючі для ремонту ходової частини та інші запчастини / фото УНІАН

Заступник начальника Головного слідчого управління Служби безпеки України Віталій Маяков заявляє, що на сьогодні до кримінальної відповідальності можна притягнути лише за контрабанду зброї, а у журналістському розслідуванні про оборудки в оборонній сфері йдеться про комплектуючі для ремонту та запчастини.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав на засіданні Комітету Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції, на якому розглядалося результати розслідування, проведеного проектом «Наші гроші з Денисом Бігусом», щодо масштабного розкрадання бюджетних коштів в оборонному комплексі.

Читайте такожЛуценко виправдовує контрабандні деталі з РФ: це "залізо" успішно проявило себе на війні

Відео дня

Під час обговорення питання член комітету, позафракційний народний депутат Володимир Парасюк сказав: «Там йшла мова про те, що деякі запчастини завозились контрабандним методом, потім завищувалися ціни, і продавали для наших підприємств, які займаються обороною. У мене запитання, чи в питанні контрабанди у Служби безпеки України є якась інформація: хто покривав це, хто організовував коридори? Бо це ж не просто так все потрапляло на територію нашої держави».

Він також додав: «Коли ви проводите аналіз документів і бачите, що ціни в десятки разів завищують, це у вас не викликає запитань, що це може бути порушення прямої статті Кримінального кодексу України?».

У відповідь на це заступник начальника Головного слідчого управління СБУ Віталій Маяков зазначив, що на сьогодні контрабанда товарів декриміналізована законодавчо.

«До кримінальної відповідальності можна притягнути лише за контрабанду зброї. Контрабанда зброї в даному випадку не вчинялася», - сказав він.

Парасюк, у свою чергу, запитав, чи стосується це БТРів, на що Маяков відповів: «БТРи контрабандою не переміщувалися».

«Переміщувалися, якщо вірити журналістському розслідуванню, комплектуючі для ремонту ходової частини, інші запчастини», - додав представник СБУ.

У той же час, він зауважив, що Служба безпека в ході здійснення контррозвідувального забезпечення оборонного комплексу отримувала інформацію про фінансові порушення. «Відповідно до вимог чинного законодавства, ця інформація у встановленому порядку скеровувалася до органів досудового розслідування відповідно до підслідності. У 2015-2019 роках за матеріалами Служби безпеки іншими правоохоронними органами в цій сфері внесено відомості та розпочато досудове розслідування у 15 кримінальних провадженнях про розкрадання майна і зловживання службовим становищем», - поінформував Маяков.

Читайте такожПерші жертви скандалу: від посад відсторонені глави двох підприємств ОПК в Харківській області

Як повідомляв УНІАН, 25 лютого проект "Наші гроші з Денисом Бігусом" оприлюднив розслідування, в якому стверджується, що син першого заступника секретаря Ради національної безпеки та оборони Олега Гладковського Ігор причетний до схем масштабного розкрадання бюджетних коштів в оборонному комплексі.

Стверджується, що Гладковський-молодший та його партнери вступили у змову з оборонними чиновниками. Вони скуповували військові запчастини у російських контрабандистів, а також на складах української армії. Ціни на запчастини, які часто не відповідали будь-яким нормам якості, накручувалися в рази. Цей "товар" за змовою з керівництвом "Укроборонпрому" продавали на оборонні заводи. У такий спосіб група нібито отримала від "Укроборонпрому" щонайменше 250 млн грн.

Олега Гладковського журналісти називають другом нинішнього президента Петра Порошенка і "смотрящим за оборонкою".

26 лютого прес-секретар Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Ольга Постолюк повідомила, що САП відкрила кримінальне провадження для перевірки оприлюднених у програмі "Наші гроші" фактів про мільйонні оборудки в оборонній сфері. "Ми за інформацією, яка була оприлюднена в ЗМІ, внесли відомості в ЄРДР і почали кримінальне провадження за попередньою правовою кваліфікацією – ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах або організованою групою)", - сказала Постолюк.

Президент відсторонив Гладковського від виконання обов'язків першого заступника секретаря РНБО на час проведення розслідування.