Ілюстрація / REUTERS

У Міністерстві закордонних справ України заявляють, що докладуть зусиль, аби інтереси українських громадян не постраждали через рішення Конституційного суду про неконституційність статті Кримінального кодексу про незаконне збагачення.

Як передає кореспондент УНІАН, про це речниця МЗС України Катерина Зеленко сказала на брифінгу.

"Я думаю, що дуже варто на цьому місці заспокоїтися, і що Європейський Союз не каратиме українців за справою рішення Конституційного суду, адже саме для українських громадян, в першу чергу, важливо, щоби ми і далі безперешкодно просувалися в напрямі європейських та євроатлантичних інституцій. В цьому сенсі є значна підтримка в українському суспільстві", - заявила Зеленко.

Відео дня

"Водночас, безумовно, такі рішення означають, що нам потрібно шукати шляхи виходу з цієї ситуації", - додала вона.

Також речник зауважила, що президент України Петро Порошенко подав відповідний законопроект. "Ми будемо намагатися зі свого боку, як Міністерство закордонних справ, робити все для того, щоби було знайдено оптимальне рішення, щоби не постраждали інтереси українських громадян. Тому що ми всі чудово усвідомлюємо, що на карту поставлено наш європейський шанс", - заявила Зеленко.

Читайте такожВ Євросоюзі спростували аргументи КСУ щодо скасування статті про незаконне збагачення

Як повідомляв УНІАН, 26 лютого Конституційний суд ухвалив рішення, у якому визнав неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу України (незаконне збагачення).

У рішенні сказано, що стаття 368-2 ККУ втрачає чинність з дня ухвалення судом цього рішення.

Як заявив представник суду, КС виходив з того, що ця стаття зобов’язує особу доводити, що її статки набуті в законний спосіб, а презумпція невинуватості говорить про те, що доводити провину особи є функцією держави.

27 лютого у Національному антикорупційному бюро України заявили, що через рішення КС всі провадження щодо корупціонерів будуть закриті.

Сьогодні, 28 лютого, президент Петро Порошенко заявив, що підписав та доручив зареєструвати у Верховній Раді як невідкладний законопроект про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення. За його словами, у новому законопроекті стаття Кримінального кодексу про незаконне збагачення буде виписана так, що «комар носа не підточить».