Петро Порошенко і патріарх Варфоломій / фото REUTERS

Вселенський патріарх зобов’язаний сприяти становленню Автокефальної помісної Православної церкви в Україні, йдеться в Угоді про співробітництво і взаємодію між Україною і Вселенським патріархом.

Угода складається із шести статей. У ній ідеться про наміри сторін співпрацювати у створенні і розбудові єдиної помісної Православної церкви в Україні з центром у Києві. Зокрема, Україна має забезпечити роботу представництва Вселенського патріархату, передати йому будівлі та приміщення. Документ уклали у двох примірниках: українською і англійською мовами.

Читайте такожПорошенко прийняв делегацію Вселенського патріархату

Відео дня

Своєю чергою, Вселенський патріархат через своє представництво має сприяти становленню ПЦУ, працювати з її керівниками, представниками, а також налагоджувати контакти з іншими  автокефальними церквами.

Угода діє поки сторони не припинили її за обопільною згодою. Дія документа може бути припинена за попереднім письмовим погодженням. "У разі припинення дії цієї угоди заходи, які було розпочато на її підставі і не реалізовані протягом строку дії угоди, продовжуватимуться і звершуватимуться згідно з умовами, що були раніше узгоджені сторонами, за винятком випадків, коли реалізувати такі заходи неможливо", – йдеться в документі.

Нагадаємо, 9 січня нинішнього року в Стамбулі члени Синоду Вселенського Патріархату підписали Томос про автокефалію Української церкви. До цього, 15 грудня провели Об'єднавчий собор. Глава Православної церкви України заявив, що РПЦ докладає максимум зусиль, аби переконати світове православ'я не визнавати ПЦУ. У різних населених пунктах розпочались переходи парафій із УПЦ МП до ПЦУ.