Філарет зазначив, що перемога буде, коли усе українське православ’я об’єднається в єдину помісну церкву \ УНІАН

Почесний патріарх Православної церкви України Філарет заявляє, що отримання томосу про автокефалію для ПЦУ є ще не остаточною перемогою.

Читайте такожМитрополит Епіфаній заявив, що в Україні продовжить існувати РПЦ

Як передає кореспондент УНІАН, про це патріарх сказав у Володимирському кафедральному соборі у Києві під час божественної літургії з нагоди свого 90-річчя.

Відео дня

"Крім довгих років Господь дав мені силу, яка дає можливість працювати, і я радий, що через більше, ніж 25 років, ми таки досягли того дня, коли нашу церкву визнали автокефальною церквою не тільки вселенський патріарх, від якого ми отримали томос, а й інші церкви", - заявив він.

За словами патріарха Філарета, для нього це велика нагорода, "тому що у 1992 році, коли нас залишилася невелика горстка, а всі архієреї та духовенство зрадили Україну і зрадили українську церкву, тоді мало хто вірив, що буде автокефальна церква і вона буде визнана".

Він заявив, що був переконаний у тому, що настане цей час. "Ми були нікчемні, як гірчичне зерно, а перемогли, перемогли, отримавши томос, але це не остаточна перемога – ми ще не об’єднали усе українське православ’я, а нам треба об’єднати усе українське православ’я в єдину незалежну помісну Українську автокефальну православну церкву. Це наше завдання", - наголосив патріарх.

Як повідомляв УНІАН, 15 грудня Об'єднавчий собор представників українських православних церков обрав митрополита Переяславського та Білоцерківського Української православної церкви Київського патріархату Єпіфанія предстоятелем єдиної помісної Православної церкви України.

6 січня в соборі Святого Георгія у Стамбулі вселенський патріарх Варфоломій вручив томос про надання автокефалії ПЦУ її предстоятелю Епіфанію.