Постійний представник Німеччини при Організації Об'єднаних Націй Крістоф Хойзген порівняв ситуацію із переслідуваннями кримських татар в окупованому Російською Федерацією Криму з утисненням, що чиниться стосовно мусульман-рохінджа у М'янмі.

Читайте такожВ Радбезі ООН Україна пропонує включити питання окупації Криму в мінський переговорний процес

Про це посол ФРН заявив під час засідання Ради безпеки ООН за формулою Arria щодо п'ятих роковин російської окупації Криму.

Хойзген заявив, що окупація Росією Криму - це порушення Статуту ООН, загальної декларації про права людини, міжнародного гуманітарного права, міжнародного морського права, Бухарестського меморандуму, двосторонніх угод, прав національних меншин, а також неповага до світової спадщини ООН, свободи ЗМІ і свободи релігії.

"Коли ми чуємо, що відбувається там з кримськими татарами, з меншинами, - ми згадуємо, що відбувається з іншими меншинами в усьому світі - з рохінья або уйгурами", - наголосив Хойзген.

При цьому він сподівається, що одного дня вдасться повернутися до такого стану справ, як це було до російського вторгнення в Україну. "Я хотів би нагадати моєму російському колезі, що коли Україна стала незалежною... в Україні відбувся референдум, і на референдумі переважна більшість підтримала створення нової держави - України", - сказав Хойзен.

Посол додав, що тоді, у 1991 році, в Криму більшість населення підтримала пропозицію бути частиною України. "Ми повинні не допустити, щоби анексія Криму стала доконаним фактом. Ми повинні порушувати це питання знову і знову, навіть якщо люди стомлюються від цього", - наголосив Хойзген.

Також він заявив, що треба не допустити, аби порушення прав людини і міжнародного права у Криму і надалі тривали.

Водночас Хойзген заявив, що у ситуації з Кримом не може бути військового вирішення, а лише політичне рішення. "Давайте працювати для цього", - сказав посол.

За його словами, Німеччина і Франція активно діють у "нормандському форматі" і надалі добиватимуться політичного урегулювання і повернення Криму Україні.

Довідка УНІАН. У М'янмі, де більшість населення становлять буддисти, проживає близько 1 млн мусульман-рохінджа. Протягом багатьох десятиліть їх піддають дискримінації. Багато рохінджа не мають паспортів і не вважаються громадянами М'янми. Уряд в Нейпьідо проводив силову операцію проти рохінджа, яких у країні називають терористами.

Наприкінці жовтня 2017 року держави - члени Організації Об'єднаних Націй домовилися виділити 340 млн євро на допомогу мусульманам-рохінджа, що знайшли притулок у Бангладеші. Як стверджують в ООН, ця сума може збільшитися.