"Спецтехноекспорт" входить до концерну "Укроборонпром" / фото capital.ua

Керівництво українського державного підприємства "Спецтехноекспорт", яке входить до концерну "Укроборонпрому" і займається імпортом та експортом озброєння, незаконно вивело закордон два мільйони доларів із контракту на 400 мільйонів щодо модернізації індійських військових літаків.

Про це йдеться у сюжеті ТСН.

У 2009 році року Україна підписала найбільший в історії контракт на модернізацію індійських військових літаків, які Індія закупила ще в Радянському Союзі. Сума контракту становила 400 мільйонів доларів. Угода поступово працювала, однак обростала дивними додатковими угодами на посередницькі послуги. 

Одним із таких посередників став індієць Паван Кхабар. Із ним Україна 2009 року підписала угоду на два мільйони доларів. Його компанія - Global Consultants And Services зареєстрована в Гонконгу. І хоча в Індії посередництво в оборонці заборонено, в Україні в цьому немає нічого дивного. Через 5 років новий менеджмент "Спецтехноекспорту" цю угоду розриває. А Служба безпеки України забороняє Павану Кхабару в’їзд до України. А 2 мільйони "Спецтехноекспорт" перевів у компанію зі співзвучною назвою, але яка розташована в Дубаях. Сам Паван Кхабар говорити на камеру відмовився, оскільки в Індії йому  може загрожувати кримінальне переслідування.

"За умовами контракту з Індією взагалі було заборонено залучення до виконання цього контракту будь-яких посередників. І Міноборони підтверджує, що дійсно була така умова", - розповіли у прокуратурі.

Індійське посольство також офіційно нічого не прокоментувало ТСН, але було в курсі справи. Зокрема, свого часу воно надсилало генпрокуророві ноту протесту. А також співпрацювало з НАБУ, яке на той момент уже відкрило кримінальне провадження за фактом того, що "Спецтехноекспорт" передав два мільйони доларів не туди. Про цю справу ніхто не згадував, аж поки у цій справі не прийшли за керівництвом "Спецтехноекспорту".

Читайте такожНа заводах "Укроборонпрому" виявили нестачу комплектуючих на 48 мільйонів гривень - представник ЗСУ

Під час суду прокурор заявив, що індійська сторона взагалі спростовує участь будь-якого посередника. Індія підписувала прямий контракт зі "Спецтехноекспортом". А ті вже залучали сторонні компанії. А компанія з Дубаю, куди були перераховані 2 мільйони доларів, взагалі не фігурує в жодній угоді. 

Колишній керівник "Спецтехноекспорту" Павло Барбул, який і розірвав угоду з індійцем, під час судового засідання заявив, що на момент його призначення великий індійський контракт був під загрозою зриву.

"Коли я почав роботу на посаді голови підприємства, контракт був зірваний і не виконувався вже протягом майже двох років. Літаки, які мали покинути територію України, ще в 2015 році стояли на ремонті", - розповів він.

Суд усіх фігурантів цієї справи відпустив під застави. Лише колишній заступник Барбула Володимир Муцинов залишився під цілодобовим домашнім арештом. За його словами, коли він 2014 року прийшов у "Спецтехноекспорт", індійський контракт чомусь виконувало не державне підприємство "410 завод цивільної авіації", а три приватні підприємства. Тож новий керівник повернув усе назад на державний завод.

Читайте такожКорупція в "оборонці": у НАБУ оприлюднили подробиці матеріалів, отриманих від ГПУ

"Джерелом претензій є те, що після приходу директора він перевів постачання від приватних компаній українських до державного заводу "410 завод ЦА". Виникали додаткові угоди, зокрема, додаткові угоди з компаніями, які надавали додаткові послуги - страхування перевезення, якісь послуги з просування продукції, супровідні якісь", - пояснив Муцинов.

Однак звідки взялась компанія із Дубаю, яка отримала гроші, він не пояснив. 

"Я не знаю, у нас є купа організацій, які можуть це просто перевірити", - підкреслив він.

Тож куди поділися два мільйони доларів із великого контракту на 400 мільйонів – досі невідомо. І якщо таких додаткових угод підписано більше десяти, цікаво, куди пішли інші кошти. Індійська сторона продовжує мовчати, незважаючи на те, що це міжнародний скандал. НАБУ, своєю чергою,  від коментарів утримується. Колишній і нинішній директори "Спецтехноекспорту" - також.