Ілюстрація / REUTERS

Представник президента у Верховній Раді України Ірина Луценко вже не виключає, що закон про функціонування української мови як державної може бути ухвалений вже після президентських виборів.

Як передає кореспондент УНІАН, про це вона сказала в коментарі журналістам.

«Я думаю, що на фінал ми вийдемо десь між першим та другим туром. Навіть якщо ми вийдемо за другий тур, це означає, що цей закон буде ґрунтовно проаналізований і не буде такої колізії, як із статтею про незаконне збагачення (йдеться про рішення Конституційного Суду України, який визнав неконституційною норму про незаконне збагачення — УНІАН)», - заявила вона.

Відео дня

Читайте такожПарубій вимкнув Вілкулу мікрофон через російську мову - нардеп вдався до тролінгу (відео)

Водночас Луценко зазначає, що в основному норма щодо посилення престижності української мови є «вже реалізованою в достатній кількості реформ», зокрема, згадала закон про освіту. «Думаю, що завершенням цього процесу буде прийняття мовного закону, де українській мові як державній, і це записано в Конституції України, буде надана відповідна дань», - сказала вона.

За її словами, законопроект про функціонування української мови як державної розглядається в парламенті так довго, бо до нього подано понад 2000 поправок і «є контраверсійні норми, які хвилюють наші регіони, які здебільшого розмовляють російською, кримськотатарською, угорською... мовами». За її словами, зокрема, йдеться про запровадження мовних інспекторів.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада у другому читанні розглядає законопроект про функціонування української мови як державної. Із 2082 поправок, поданих до законопроекту до другого читання, розглянуто лише 824. Завтра, 21 березня, народні депутати продовжать розгляд поправок.

18 березня представник президента у ВР Ірина Луценко прогнозувала, що закон про функціонування української мови як державної буде ухвалений до першого туру президентських виборів.