Польщі вимагає в Росії звільнити незаконно засудженого українця Павла Гриба / фото flickr.com/wlodi

Міністерство закордонних справ Польщі вимагає від РФ звільнити Павла Гриба та інших українських політв’язнів.

Про це йдеться у переданій УНІАН заява МЗС Польщі.

Читайте такожУ США стурбовані несправедливим засудженням у Росії політв'язня Павла Гриба

Відео дня

«З найглибшою стурбованістю ми сприйняли інформацію щодо вироку у вигляді шести років позбавлення волі для 20-річного українця Павла Гриба, який був підступно викрадений російською Федеральною службою безпеки на території Білорусі у серпні 2017 року», - зазначається у документі.

В МЗС Польщі також зауважили, що судовий процес проти Гриба був показовим, адже його справу розглядав військовий суд.

«Цей процес є черговим випадком активної участі російського судочинства у більш широких агресивних діях Росії в Європі», - вважають у польському зовнішньополітичному відомстві.

В МЗС наголосили, що категорично вимагають від РФ звільнити як Гриба, так і всіх інших незаконно утримуваних громадян України, а до того часу вимагають забезпечити їм належну медичну допомогу та можливості контактів із рідними.

Також польські дипломати закликали Росію надати представникам українських консульських служб доступ до відвідування українських політв’язнів.

Як повідомляв УНІАН, 22 березня Північно-Кавказький окружний військовий суд засудив Гриба до шести років колонії загального режиму за обвинуваченням у нібито «сприянні тероризму».

Після вироку Гриб оголосив голодування. Хлопець вимагає допустити до нього лікарів та уповноваженого ВР з прав людини Людмилу Денісову.

В МЗС України заявили, що Гриб може не витримати етапування зі слідчого ізолятора до колонії. Міністр закордонних справ України Павло Клімкін закликав міжнародну спільноту тиснути на РФ для звільнення Гриба.

Про затримання Гриба стало відомо 28 серпня 2017 року, коли про це заявив його батько Ігор Гриб, на той час член громадської ради Держприкордонслужби України.

За словами батька, 24 серпня 19-річний юнак поїхав до білоруського Гомеля на зустріч з Тетяною Єршовою, з якою познайомився і спілкувався тільки в соціальних мережах. Дівчина мала приїхати на зустріч з Росії. Пізніше стало відомо, що українець утримується в СІЗО у Краснодарі. Російські слідчі звинувачували його в нібито підготовці теракту на шкільній лінійці в Сочі.

У Павла важке вроджене захворювання - портальна гіпертензія, йому необхідно щоденне специфічне лікування. Влада Росії відмовляється дозволити українським лікарям провести огляд Павла в СІЗО.

29 січня 2019 року Денісова заявила, що Гриб перебуває на межі життя і смерті та потребує негайної операції на серці.