Майже 75% українців вважають, що кандидати у президенти перед другим туром виборів мають взяти участь у дебатах.

Читайте такожПорошенко запрошує Зеленського разом у медпункті НСК "Олімпійський" здати аналізи

Як передає кореспондент УНІАН, про це директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучерів Ірина Бекешкіна повідомила під час круглого столу на тему: «Дебати кандидатів у президенти: чи потрібні виборцям і про що?».

Вона зазначила, що відповідне опитування проводилось «безпосереднього перед виборами».

За словами Бекешкіної, 74% українців вважають, що кандидати у президенти, які вийдуть до другого туру виборів, мають взяти участь у публічних дебатах.

При цьому 44% опитаних дотримуються думки, що дебати мають відбутися обов’язково, а ще 30% – що бажано. 18% респондентів вважають, що проводити дебати зовсім не потрібно.

Також, як повідомила Бекешкіна, 42% респондентів відповіли, що у будь-якому разі дивитимуться теледебати, а ще 31% відповіли, що дивитимуться дебати, якщо вони будуть цікавими і змістовними. За її словами, зовсім не збирається дивитися дебати 21% опитаних.

Крім того, Бекешкіна повідомила, що серед основних тем для дебатів, які були б найцікавішими, опитані визначили з великого переліку найбільш важливих п’ять тем: "Як досягти миру на Донбасі? Як домогтися звільнення окупованих територій Донбасу та їхньої інтеграції в Україну?" (42%); "Як подолати корупцію в Україні?" (40%); "Як домогтися зростання економіки?" (40%); "Програма розвитку України на всі роки свого президентства та на більш далеку перспективу" (39%); "Які проблеми країни кандидат в президенти буде вирішувати в першу чергу, якщо буде обраний президентом?" (31,5%).

Загальнонаціональне опитування населення України було проведене Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології. Польовий етап дослідження тривав з 20 по 26 березня 2019 року Загалом було опитано 1600 респондентів у всіх областях України, окрім Автономної Республіки Крим. У Донецькій і Луганській областях опитування проводилося тільки на територіях, що контролюються Україною.

Статистична похибка (з імовірністю 0,95 і за дизайн-ефекту 1,5) не перевищує: 3,7% для показників, близьких до 50%; 3,2% — для показників, близьких до 25%; 2,2% — для показників, близьких до 10%; 1,7% — для показників, близьких до 5%.

Фінансування опитування здійснене в рамках проекту МАТРА Посольства Королівства Нідерландів.