Саакашвілі попросив Порошенка повернути йому громадянство України / фото УНІАН

Екс-президент Грузії й колишній голова Одеської облдержадміністрації Міхеіл Саакашвілі закликав президента Петра Порошенка повернути йому громадянство, забране «з порушенням українського законодавства та міжнародних норм».

Своє звернення політик записав на відео та оприлюднив у Facebook.

Читайте такожАналітик пояснив, чому Саакашвілі можуть повернути громадянство України після виборів

Відео дня

Він нагадав, що Порошенко позбавив його громадянства, коли самого Саакашвілі не було в Україні — «я поїхав до США лобіювати в Конгресі Америки інтереси України».

«Позбавили ви мене громадянства з порушенням українського законодавства та з порушенням міжнародних норм, бо не можна позбавляти громадянства людину, яка не має громадянства іншої країни», — сказав політик.

Він заявив, що через тиск Адміністрації Порошенка справу щодо повернення йому громадянства затримують у судах.

Саакашвілі вказав, що ставить Порошенку «просте питання»: «Слабо відновити законність, повернути мені мій український паспорт та пустити мене до України?».

Він також натякнув на звернення Зеленського, який дав Порошенку 24 години на роздуми про президентські дебати на 70-тисячному «Олімпійському». Та вказав, що не буде давати 24 години, бо в президента «вдосталь часу до другого туру президентських виборів, щоб вчинити за законом і за міжнародним правом».

«До зустрічі в Києві», — закінчив своє звернення Саакашвілі.

Нагадаємо, 13 березня прикордонники повідомили, що не збираються пропускати Саакашвілі, який заявив про намір повернутись в Україну 1 квітня.

Міхеіл Саакашвілі, який перебуває у Нідерландах після процедури реадмісії Україною, заявив, що хоче повернутись до Грузії та «очистити своє ім'я у суді».

Перебуваючи в Україні, Саакашвілі був фігурантом у трьох кримінальних провадженнях, які розслідують українські правоохоронці. Перша справа була пов’язана з організацією акцій протесту і так званими «грошима Курченка». Безпосередньо щодо цієї справи його й допитували в СБУ.

12 лютого 2018 року Міхеїла Саакашвілі затримали у Києві. Згодом прикордонники повідомили, що його повернули до країни попереднього перебування, тобто, до Польщі за процедурою реадмісії. За два дні політик заявив, що отримав посвідчення особи в Нідерландах. У березні ГПУ повідомила, що призупинила кримінальне провадження щодо Саакашвілі.