Ілюстрація / REUTERS

В разі нестабільності в Україні у міжвиборчий період є серйозна небезпека нової військової інтервенції Росії.

Про це в інтерв’ю «Апострофу» розповів асоційований науковий співробітник Королівського інституту міжнародних відносин Chatham House, фахівець із тематики Росії та України, зокрема з питань оборони, Джеймс Шерр.

Читайте такожУкраїна звернулася до Міжнародного трибуналу ООН через захоплених Росією українських моряків

Відео дня

«Якщо після обрання Зеленського люди почуватимуться ошуканими, тоді, я гадаю, буде дуже серйозна небезпека, що Росія спробує скористатися ситуацією військовим чином», – зазначив експерт.

Він наголосив, що Росія багато інвестує в дестабілізацію України. Росіяни мають агентуру на місцях, доволі добре розуміють, якими є точки нестабільності, їхня методологія дуже гнучка і вони здатні реагувати дуже швидко. Небезпека дестабілізації залежить від того, які можливості їм дає Україна.

«Отже, щоби мінімізувати можливості, насамперед має бути чистий електоральний процес. Але однаково важлива стабільність у країні між президентськими та парламентськими виборами», – підкреслив Шерр.

«Парламентські вибори будуть ще однією проблемою, бо результати президентських повністю змінять конфігурацію. Ці вибори будуть конкурентними й дуже динамічними.

Тож для України це не короткотермінова загроза, вона буде й надалі», – додав експерт.