Ангела Меркель / REUTERS

Канцлер Німеччини Ангела Меркель посідає неоднозначну позицію щодо українського питання – каже, що на боці України, але питання "Північного потоку – 2" теж важливе.

Німецький канцлер визнає політичність російського газопроводу, але просуває нереалістичні гарантії Москви для Києва. Про це розповів у інтерв'ю сайту "Сьогодні" екс-посол США в Україні Джон Гербст.

З його слів, Меркель розуміє, що це брудна оборудка з транзитом газу через Україну після запуску російського газопроводу, але намагається виставити її в хорошому світлі для Києва.

Відео дня

Читайте такожЄС остаточно вніс зміни до газової директиви, що ускладнить запуск "Північного потоку-2"

"Тут дивна позиція самої Меркель. Вона підтримує санкції, вона розуміє, що Росія веде війну проти України. Її позиція щодо "Північному потоку-2" стала, скажімо, менш зрозумілою і менш прийнятною. Меркель постійно підтримує цей проект, і це не є добре. Але був період, коли вона публічно визнала, що це геополітичний проект. Але вже рік вона просуває нереалістичну ідею, що Росія прогарантує певний обсяг транзиту газу через Україну навіть після запуску "Північного потоку-2". І Меркель пояснює своїм друзям в Україні, що вона захищає Україну, хоча розуміє, що це "брудна оборудка". Але в останні два місяці вона почала ще потужніше підтримувати "Північний потік-2", ганебно захищаючи під час виступу на Мюнхенській конференції з безпеки", – сказав Гербст.

Екс-посол нагадав, що і президент США Дональд Трамп проти "Північного потоку-2", і в ЄС досить велика опозиція щодо російського проекту, а особиста позиція канцлера ФРН повністю суперечить тому, як ЄС має діяти.

"Зараз щодо "Північного потоку-2" Німеччина в ЄС намагається нав'язати свою думку. Але є нова третя проблема. За останні майже сім тижнів Москва, по суті, "суне свої пальці в очі Меркель". Це почалося, коли російський міністр енергетики Олександр Новак сказав, що, звичайно, вони будуть продавати і прокачувати газ через українську ГТС, якщо це буде економічно доцільно, і якщо "Нафтогаз" і "Газпром" владнають всі розбіжності 2019-го. Меркель проробляє велику роботу, щоб добитися від Росії гарантій прокачування газу через українську ГТС. Але потім росіяни роблять заяви про Болгарію та Румунію (в Росії заявляють про закриття Трансбалканського коридору, а Туреччині, Греції, Болгарії і Румунії обіцяють постачати газ через "Турецький потік" – Авт.). Тож як же тоді Меркель збирається захищати Україну? Я не кажу вам, що "Північний потік-2" безумовно "помре", але Трамп, крім санкцій, може сказати Меркель: "Ви говорите, що росіяни обіцяють залишити певний мінімальний обсяг транзиту через українську ГТС, але подивіться, їхні обіцянки нічого не варті", – пояснив американський дипломат.