Ілюстрація / REUTERS

В Європейському Союзі закликають Російську Федерацію утримуватися від дій, що суперечать Мінським угодам і ускладнюють реінтеграцію Донбасу до складу України.

Про це заявила речниця Європейської служби зовнішніх зв'язків Майя Косьянчич.

"Підписання президентом Путіним указу, який окрім іншого, дає право людям, які постійно проживають в окремих районах Донецької і Луганської областей України, подавати прохання на отримання російського громадянства за спрощеною процедурою, є ще одним посяганням на суверенітет України з боку Росії", - наголосила Косьянчич.

Відео дня

Читайте такожПаспортизація окупованого Донбасу по-російськи: навіщо Кремль дістає козирі з рукава

"Вибір часу для такого рішення одразу ж після президентських виборів в Україні, які продемонстрували тверду відданість країни демократії та верховенству права, демонструє намір Росії продовжувати дестабілізувати Україну та загострювати конфлікт", - підкреслюється у заяві.

"Ми очікуємо, що Росія утримуватиметься від дій, що суперечать Мінським угодам та ускладнюють реінтеграцію неконтрольованих урядом районів до складу України", - зазначила речниця Європейської служби зовнішніх зв'язків.

У цьому зв'язку сказано, що усі сторони повинні повністю виконати їхні зобов'язання відповідно до Мінських угод.

"Європейський Союз залишається непохитним у своїй підтримці незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України", - додала Косьянчич.

Як повідомляв УНІАН, 24 квітня Путін підписав указ про спрощене отримання російських паспортів жителями тимчасово окупованого Донбасу. "Встановити, що особи, які постійно проживають на територіях окремих районів Донецької і Луганської областей України, мають право звернутися із заявами про прийняття в громадянство РФ у спрощеному порядку відповідно до ч. 8 ст. 14 федерального закону від 31 травня 2002 №62 ФЗ "Про громадянство Російської Федерації", - сказано в указі.

У Кремлі пояснили, що таке рішення Путін ухвалив "з метою захисту прав і свобод людини і громадянина", на підставі "загальновизнаних принципів і норм міжнародного права". Термін розгляду заяв про прийняття в громадянство жителів окупованих районів Донбасу не повинен перевищувати трьох місяців з дня подання заяви та необхідних документів. Указ набирає чинності з дня офіційного опублікування.

Президент України Петро Порошенко наголосив, що указ Путіна - це чергове безпрецедентне втручання РФ у внутрішні справи незалежної держави, брутальне порушення суверенітету, територіальної цілісності та незалежності України і повне попрання своїх зобов’язань у рамках Мінських домовленостей. Президент заявив, що Кремль свідомо та цинічно порушує міжнародне гуманітарне право, що забороняє окупаційній владі змінювати громадянство жителів окупованих територій, і нахабно "торпедує" мирний процес на Донбасі.