За прогнозами політолога, генпрокурор Юрій Луценко піде зі своєї посади / фото УНІАН

Сьогодні всі чиновники, в тому числі генеральний прокурор Юрій Луценко і окремі міністри, намагаються "душити в обіймах" новообраного президента Володимира Зеленського.

Про це пише у своїй колонці на сайті «Главред» політолог Руслан Бортник.

Читайте такожЗеленського викликали до суду

Відео дня

«Що це значить? Вони розуміють, що Зеленський не може їх звільнити, оскільки у нього немає свого представництва в парламенті. Кажуть, що будуть працювати далі. Мовляв, ми вважаємося порядними людьми. А якщо ви хочете впливати на ситуацію в суспільстві, економіці, правовій сфері, то приходьте до нас і домовляйтеся», – пише Бортник.

За його оцінкою, вони намагаються «задушити президента» і використовувати той час, коли у нього немає повноважень, як можливість торгів, намагаються вибити собі політичне майбутнє, гарантії недоторканності.

«Звичайно, з точки зору права, тут незаконного немає, а от з точки зору політичної культури, це безвідповідально. Я думаю, що генеральний прокурор не вціліє на своїй посаді, він зміниться. Але я не виключаю варіант, що це може відбутися тільки після парламентських виборів. А до того часу Зеленський банально не зможе нічого зробити», – припускає експерт.

Експерт зазначив, що в команді Зеленського є ціла група юристів, у тому числі Андрій Богдан, який міг би претендувати на посаду генпрокурора. «Є можливість залучити людей, які були викинуті цією системою, починаючи від Давида Сакварелизде і Віктора Шокіна, закінчуючи іншими людьми. Є варіації і простір для маневру», – зазначив політолог.

«Генеральний прокурор повинен бути інквізитором нашої системи. В жодному разі не політик, тоді це все приречене скотитися до популізму та піару. Це має бути людина сіра, політично не активна і не амбітна. Але при цьому, глибокий професіонал, який знає, як реально функціонують політичні та економічні потоки в нашому суспільстві, і без коливань переслідує корупціонерів. Жорстокий професіонал, як на мене. Такі люди є, але їх необхідно відібрати і політично захистити від нападок. Хоча б на перший час», – резюмував Бортник.